Direct naar artikelinhoud

Agenten telefoneren in plaats van bewusteloze peuter uit water te halen

Er komt een onderzoek naar de politiemensen die dinsdag in Herselt een vermist jongetje na twee uren zoeken in een regenton vonden maar het bewusteloze kind niet onmiddellijk uit het water haalden. "De agenten telefoneerden eerst zelfs nog", klagen de ouders.

Jan Poels, procureur des Konings van Turnhout, bevestigt dat een van de agenten dinsdagavond vlak na het ontdekken van het jongetje in de regenton eerst nog belde naar het parket. "Tijdens dat gesprek bleek inderdaad dat het kind nog altijd in het water lag. Onmiddellijk daarop is de bewusteloze jongen wel uit het water gehaald", zegt Poels.

De procureur des Konings meent dat er nog te veel onduidelijkheden zijn om nu al te zeggen dat er fouten werden gemaakt. "Vergeet niet dat dat kindje toen al meer dan twee uren vermist was. Dachten de agent en zijn collega's daardoor onterecht dat de peuter al dood was? Dat is mogelijk." Het is ook niet uitgesloten dat de agent veronderstelde dat het kind overleden was na een misdrijf en daarom het lichaam ongemoeid liet. Poels daarover: "Als dat kan moet een agent in de eerste plaats een mensenleven redden. Pas daarna moet hij eventueel een misdrijf vaststellen."

Bryan De Roey (bijna 2) verdween dinsdag toen hij thuis even buiten ging spelen. Twee uur later vonden agenten de jongen in een grote regenton aan de achterkant van de woning. Bryan overleed gisterochtend in het Gasthuisberg in Leuven. Zijn ouders verwijten de agenten naast het telefoneren ook dat ze hen op afstand hielden en zeiden dat ze op de ambulance moesten wachten om de jongen uit het water te halen.

De ouders overwegen een klacht in te dienen bij het Comité P. Het parket van Turnhout wachtte dat niet af en deed dat 's ochtends al. "Om na te gaan of er al dan niet fouten zijn gemaakt. Dat onafhankelijke onderzoek is ook in het belang van alle betrokkenen, zowel voor de familie van het slachtoffer als voor de agenten", zegt Poels. Een schorsing van betrokken agenten is volgens hem in de huidige stand van het onderzoek niet aan de orde.