Direct naar artikelinhoud

Studentenleider: 'Opleiding en werk zijn grootste prioriteiten voor Monti'

Italië heeft sinds gisteren een grijs uitslaand zakenkabinet. De 21-jarige Sofia Sabatino, leider van de nationale studentenvereniging Rete degli Studenti, vindt dat Mario Monti hoe dan ook voorrang moet geven aan de jeugd.

De gemiddelde leeftijd van het nieuwe kabinet bedraagt bijna 63 jaar. Wat denken jullie jongeren daarvan?

"Naar goede gewoonte zitten ook in deze regering geen jongeren. Soit, de regering-Monti is een technisch kabinet en is hoe dan ook geen democratische weerspiegeling van Italië. Monti leidt een crisisregering die een aantal zware problemen moet oplossen. We hopen dat daarna een democratisch verkozen, politieke ploeg aan zet komt. In afwachting willen we dat Monti de jongeren hoog op zijn agenda zet, want zij zijn de grootste uitdaging voor dit land. De Italiaanse jongeren kunnen zich niet langer in de toekomst projecteren, de situatie van de studenten is bijzonder precair en zo goed als alle studiebeurzen zijn afgeschaft. Op onze rug dreigt de hele sociale zekerheid te worden opgeofferd."

Waar in het jongerenbeleid moet Monti volgens jullie zijn prioriteiten leggen?

"Hij moet hoog inzetten op opleiding en werkgelegenheid. Vandaag is de realiteit dat 20 procent van de jongeren voortijdig de school verlaten, zeker in Zuid-Italië. In plaats van naar school te gaan kiezen ze massaal voor slecht betaalde banen, een diploma levert toch niets meer op. Talloze jongeren emigreren naar het buitenland omdat ze hier niet langer aan de bak komen en zelfs hun familie hen niet langer kan onderhouden."

In de nieuwe regering zit geen enkel politiek zwaargewicht. Is dat normaal?

"Belangrijker dan de vraag of ze in de regering zitten of niet, is dat de politici - en zeker de linkse partijen nu het tijdperk-Berlusconi voorbij is - met alternatieven voor de dag komen, met een programma dat de mensen opnieuw aanspreekt. Vandaag zijn veel burgers, vooral de jongeren, hun geloof in de politiek kwijt. Monti zegt dat hij zijn kabinet tot in 2013 wil laten voortduren. Of hij die datum aanhoudt, hangt van ons niet af. Wat wij wel willen is dat hij twee dingen doet: Italië financieel en economisch uit het slop halen en de kieswet hervormen zodat de samenstelling van het parlement de wil van de kiezer reflecteert - meer dan die van de partijen zoals vandaag het geval is."

Interesseren jongeren zich vandaag nog voor politiek?

"Weinig. Veel jongeren zijn de wanhoop nabij en mobiliseren is niet makkelijk. Terzelfder tijd is er grote interesse voor een ander soort politiek, waarvan de sociale bewegingen het centrum zijn - niet de partijen of klassieke instellingen. Maar weinig Italiaanse jongeren geloven dat die nog soelaas brengen. Toch is hun opluchting enorm nu Berlusconi baan geruimd heeft."