Direct naar artikelinhoud

Darcis doorstaat marathonmatch op US Open

Na de uitschakeling van Olivier Rochus is Steve Darcis de Belgische 'last man standing' op de US Open. Zijn prestatie dinsdag in de vroege vooravond tegen de Rus Dmitry Toersoenov mag hij inkaderen. Teruggeknokt van twee sets achterstand, won hij de harten van de Amerikaanse tennisliefhebbers.

Over en out, zo leek het voor Steve Darcis (ATP 102), toen hij dinsdagavond tegen de Rus Dmitry Toersoenov (ATP 43), 7-6 en 6-4 in het krijt stond. Darcis was tot dan niet slecht, maar faalde op de belangrijke punten. Hij kon in die twee sets slechts 4 van zijn 14 breekkansen benutten. Tot Toersoenov op het einde van de derde set dan toch een gaatje liet aan Darcis. En het moet gezegd, in tegenstelling tot het lamentabele spel van Rochus enkele courts verderop, was Darcis blijven vechten voor elk punt. Toersoenov was de kluts kwijt en nog veel meer, en gaf ook set vier zomaar uit handen. We hadden opnieuw een wedstrijd.

De tribunes raakten steeds voller, en mensen kwamen af op het gejuich en enthousiasme op baan 10. Set vijf werd een emotionele rollercoaster. Toersoenov krikte zijn niveau op, Darcis kreeg krampen in zijn linkerbovenbeen. Hele zakken ijs legde hij op zijn dij bij elke wissel. Darcis redde een breekkans voor de Rus bij 2-3, en ging zélf door de service van Toersoenov op 4-4. Hij deed dat met een heerlijke lobbal. Toersoenov brak meteen terug. Over en out, leek het voor Darcis, ten tweede male. De Waal sleepte niettemin een tiebreak uit de brand. All or nothing in het casino van New York. Maar wat een tiebreak speelde Darcis. Met de kreet van een beer sloeg hij zich naar de tweede ronde.

Rekenen op mentale inzinking

De tennisliefhebbers op baan 10 gingen recht op de banken staan. 'Little Steve' had in de loop van de match de harten van de neutrale Amerikanen gewonnen - het speelde in zijn kaart dat hij tegenover een Rus stond.

"Ik ben héél, héél gelukkig", grijnsde Darcis achteraf. "Het is een wedstrijd die me op vele vlakken geruststelde: mijn tennis zit goed, en mijn fysieke paraatheid blijkbaar ook - het is de eerste vijfsetter ooit die ik kan winnen na een achterstand van 2-0."

Darcis had vorige week óók al gewonnen van deze Toersoenov: "Ik wist dat hij geen drie uur lang hetzelfde niveau kan aanhouden. Ik rekende vooral op een mentale inzinking van hem, en die kwam er op het eind van de derde set en duurde nog een halfuur. Geduld kan je in tennis zeer ver brengen."

Darcis speelt vandaag of morgen in de tweede ronde tegen het 24ste reekshoofd Chela, straks 32 jaar en zowel in Montreal als in Cincinnati uitgeschakeld in de eerste ronde."