Direct naar artikelinhoud

Minister-president Kris Peeters dicteert Oosterweelreferendum

Volgens verschillende goedgeplaatste bronnen lag CD&V dwars op bevel van minister-president Kris Peeters (CD&V). Dat dictaat belooft naast het Antwerpse stadsbestuur ook de Vlaamse regering onder hoogspanning te zetten.

De Antwerpse gemeenteraad moest gisteravond beslissen welke vraag op 18 oktober aan de Antwerpenaars wordt voorgelegd in het Oosterweelreferendum. De sp.a, samen met Groen! en de actiegroepen, opteerde voor twee vragen. Ze wilden ook het tunnelalternatief voor de Lange Wapperbrug, het zogenaamde Arup/Sum-tracé, ter stemming voorleggen. Maar coalitiepartner CD&V/N-VA wilde daar niet van weten en hield hardnekkig vast aan de oorspronkelijke vraag die alleen het ‘officiële’ BAM-tracé onderwerp maakt van de volksraadpleging.Tot het aller-, allerlaatste moment probeerde Janssens CD&V/N-VA te overtuigen om akkoord te gaan met twee vragen. Tevergeefs. De christendemocraten in het college wilden geen duimbreed wijken. Janssens trok nog naar Brussel voor ultiem overleg met Peeters. Maar ook dat gesprek leverde geen uitweg uit de stellingenoorlog op. Wel integendeel, goedgeplaatste bronnen binnen CD&V geven aan dat er een dictaat vertrok van op het kabinet van minister-president Kris Peeters om de tunnel zeker niét ter stemming voor te leggen. De Antwerpse christendemocraten, die na slechte verkiezingsuitslagen bijzonder slecht liggen in Brussel, luisterden braafjes.

Meerderheid gered

Het stadsbestuur raakte het dus niet eens. Als Janssens absoluut twee vragen wilde op 18 oktober moest hij de gemeenteraad maar laten stemmen, gaf CD&V/ N-VA de burgemeester mee. Hij zou het waarschijnlijk nog halen ook, met de steun van Groen! en Vlaams Belang. Maar die wisselmeerderheid, en de facto het opblazen van het cordon sanitaire, was geen optie voor Janssens. Inbinden dus. De burgemeester trok met één vraag naar de gemeenteraad.Volgens Bart De Wever (N-VA) had hij geen andere keuze. “Het is simpelweg niet mogelijk om en cours de route de vraag voor het referendum te wijzigen of er gewoon een vraag aan toe te voegen.” Ook Open Vld-fractieleidster Annick De Ridder benadrukte dat twee vragen uitgesloten zijn.Janssens wond er geen doekjes om en gaf toe dat het redden van zijn meerderheid uiteindelijk belangrijker was dan het vasthouden aan twee vragen voor het referendum. “We stemmen eensgezind, dus mijn meerderheid is gered”, reageerde de burgemeester, die zich expliciet tot Vlaams Belangkopman Philip Dewinter richtte. “Pas als u de verkiezingen wint, zult u bepalen wat er in Antwerpen gebeurt. En wat mij betreft, is die dag nog heel veraf.”De sp.a is wel bijzonder ontstemd over het dictaat van Peeters. Janssens kan het absoluut niet appreciëren dat hij door ‘Brussel’ de arm omgewrongen wordt. De frontale botsing tussen sp.a en CD&V slaat niet alleen diepe wonden in het Antwerpse stadsbestuur, maar dreigt ook een storm te ontketen in de Vlaamse regering. Sp.a zet Peeters op zijn beurt onder druk en eist achter de schermen garanties van de minister-president dat bij een duidelijke Antwerpse stem tégen de Lange Wapper het tunneltracé opnieuw op de Vlaamse regeringstafel terechtkomt.In de wandelgangen van een bomvol Antwerps stadhuis reageerden de actiegroepen Ademloos en StRaten-generaal furieus op de knieval van Janssens en zijn sp.a. Ja, Ademloos diende slechts één vraag in nadat het ruim zestigduizend handtekeningen verzameld had om de volksraadpleging af te dwingen. Maar in een half jaar tijd heeft een ware aardverschuiving plaatsgevonden in het dossier van de Oosterweelverbinding. De onafhankelijke tracéstudie die de Vlaamse regering bestelde, leidde tot een nieuw alternatief. Een bijkomende studie op vraag van het Antwerps stadsbestuur toonde aan dat dat nieuwe alternatief, het Arup/Sum-tracé, haalbaar en betaalbaar is. Vandaar de eis om de Antwerpenaars de kans te geven om ook voor een tracé te stemmen.

Groen! nam het “perverse partijpolitieke spel” dat CD&V/N-VA volgens fractieleidster Freya Piryns speelt zwaar op de korrel. “Burgemeester Janssens gaat plat op de buik voor de tsjevenstreken van Peeters en zijn partij. Het referendum moet nu kapot omdat de Lange Wapper kost wat kost door de strot van de Antwerpenaars geramd moet worden.”De sp.a weerde zich als een duivel in een wijwatervat en hamerde erop dat de keuze om een wisselmeerderheid te vermijden géén keuze voor de Lange Wapper is. Wel integendeel. “We blijven er meer dan ooit van overtuigd dat de Lange Wapper de stad ook letterlijk zal verdelen. Sp.a zal de komende anderhalve maand voluit campagne voeren om de Antwerpenaar te overtuigen tegen het BAM-tracé te stemmen. En we zullen alles in het werk stellen om duidelijk te maken dat een stem tegen de Lange Wapper een stem voor de tunnel is.”