Direct naar artikelinhoud

'Ik kan sarcasme ten zeerste waarderen'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Marcel Vanthilt, die met Arbeid Adelt! hoopt de MIA voor beste Nederlandstalige act in de wacht te slepen. Vandaag komen zijn jeugdherinneringen en culinaire voorkeuren aan bod.

Wat wou u worden toen u tien jaar was?

"Radiopresentator. Dat leek nog een beetje haalbaar. Tv-presentator worden, daar durfde ik zelfs niet van dromen, dat leek me onmogelijk. Terwijl ik al mijn eigen radiostation kon bouwen door mijn cassetterecorder op een versterker aan te sluiten."

Welk pak slaag herinnert u zich nog altijd?

"Ik heb nog nooit een pak slaag gekregen. Niet van mijn ouders, en ook niet van een of andere idioot in de straat. Goed, hè?"

Welke vervelende gewoonte heeft u van uw ouders overgenomen?

"De gewoontes die ik van mijn ouders heb overgenomen, vind ik niet vervelend, namelijk: genieten van een goede maaltijd in een goed restaurant, met een lekker glas wijn erbij. En mijn moeder was misschien nogal sarcastisch en zwartgallig, maar laat dat nu net een eigenschap zijn die ik ten zeerste waardeer. (lacht)"

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

"Mijn moeder is er niet meer, dus ze kan me niet meer opbellen. En ze kon ook al niet koken."

Wat bestelt u in de frituur? En wat zegt dat over u?

"Ik ga enkel naar de frituur voor mijn kinderen. Ik heb niks tegen frieten, maar ik vind dat geen maaltijd. Ik geef de voorkeur aan sushi, ook omdat het gezonder is."

Welke drank kunt u niet weerstaan? En drinkt u er te veel van?

"Sowieso wijn, zowel rood als wit, en champagne. Drink ik daar te veel van? Absoluut. Heb ik daar dan spijt van? Ja. Zal ik het dan nooit meer doen? Nee, natuurlijk niet. De dag nadien pas ik misschien voor een glas wijn, maar twee dagen later heb je me snel overhaald."

Belandt u wel eens te midden van een grote massa, met een plastic bekertje in de hand?

"Ja, maar dan sta ik meestal op het podium, en niet ervoor. Als bekende kop is het moeilijk om van zo'n concert te genieten. De laatste keer dat ik naar Rock Werchter ben geweest, was eigenaardig genoeg om er David Bowie te zien optreden. En dat moet al van 1997 geleden zijn, denk ik. Sindsdien kom ik alleen maar op festivals waar ik zelf moet zijn, en dat hoop ik zo te houden. Het is heel fijn om daar te concerteren."

De MIA's: donderdag om 20.40 uur op Eén. Arbeid Adelt! speelt op 22/1 in Poperinge en op 23/1 in Leopoldsburg.