Direct naar artikelinhoud
InterviewGezondheid

‘Trek de erkenning in van dokters die liegen over gevolgen vaccinaties’

Professor Huisartsgeneeskunde Dirk Devroey.Beeld Dirk Devroey

Mogen huisartsen beweren dat vaccinaties leiden tot ‘hyperkinetisme’ en ‘leerstoornissen’? Voor professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB), gaat de arts die dat gisteren op het VTM Nieuws deed, te ver. ‘Hij brengt levens in gevaar.’

Kris Gaublomme, een huisarts uit Maasmechelen, beweerde tijdens een item over een mazelenuitbraak in New York dat er gevaren zijn verbonden aan het vaccin tegen de mazelen. Kinderen zouden daardoor mogelijk te kampen krijgen met allergieën, astma of zelfs autisme, zegt hij. Ook zou vaccinatie de ‘immuniteit onderdrukken’. Voor Dirk Devroey kan zoiets niet. 

 Mag een arts dat niet beweren? 

“Als arts heb je therapeutische vrijheid. Daardoor mag je zelf beslissen welke therapie je opstart om een patiënt te genezen. Maar je hebt daarbij ook de plicht om je patiënt goed te informeren. Dat is zo vastgelegd in de patiëntenrechten. Wat hij doet gaat daar regelrecht tegen in. Hij verkondigt blijkbaar ook tegen zijn patiënten manifeste onwaarheden. En door die informatie over te brengen, brengt hij hun levens in gevaar.” 

De bekendste misvatting is dat vaccinatie zou leiden tot autisme. The Lancet heeft ooit een studie gepubliceerd die dat verband legt. 

“Maar nadien heeft het prestigieuze medische vakblad die studie ook weer ingetrokken. Omdat het dus manifest onjuist is.” 

Zijn er nog veel artsen in ons land die adviseren tegen het gebruik van vaccins voor griep of de mazelen? 

“Helaas zijn er meer en meer. Ik ben ook al studenten tegenkomen die niet geloven in het nut van vaccins en ook bij patiënten kom je zulke overtuigingen tegen. Zij denken dat je natuurlijke immuniteit afneemt door het vaccin, maar dat is onzin. Ik zal het voorbeeld nemen van een griepvaccin. Door eiwitten, die aan de buitenkant van het virus zitten, in het lichaam in te spuiten, maken we net antistoffen aan om het virus te bestrijden. Zo maakt het de immuniteit dus sterker.”

“Het zijn vooral homeopaten die twijfels hebben bij het nut van vaccins, al wil ik ze ook niet allemaal over dezelfde kam scheren. Maar als je gelooft dat water een geheugen heeft en dat het bepaalde ziektes kan genezen, dan bega je waarschijnlijk ook sneller andere dwalingen.” 

Ondertussen is politicus en huisarts Louis Ide (N-VA) van plan om klacht in te dienen bij de Orde der artsen. Minister De Block riep al eerder op om klacht neer te leggen, omdat de orde alleen dan kan optreden. Wat gebeurt er nu? 

“Het probleem met zo’n klacht is dat je zelf wel moet kunnen aantonen dat je benadeeld bent. Waarschijnlijk zal de orde eerst een gesprek voeren met de arts en dan een maatregel treffen. Dat kan gaan van een blaam tot een schorsing. Maar als artsen het leven van patiënten in gevaar brengen, vind ik dat hun erkenning afgenomen mag worden.” 

“Ik denk dat een arts niet beseft wat hij doet als hij zoiets op tv zegt. Daarom is er volgens mij een sterk signaal nodig. Als hij een blaam krijgt, zal hij namelijk hetzelfde blijven doen. Ik vind dat een arts geen misbruik mag maken van zijn statuut om zulke onwaarheden de wereld in te sturen. We hebben in Brussel ondertussen ook al een uitbraak van mazelen gezien. En in heel Europa zijn er de laatste  jaren tientallen kinderen gestorven aan de mazelen. Dat gebeurt als ook bij ons de vaccinatiegraad zou dalen.”