Direct naar artikelinhoud

Gent naast Anderlecht op de tweede plaats

Met die drie punten op verplaatsing hijsen de Buffalo’s zich naast Anderlecht op de tweede plaats.

Het beloofde wat te worden tussen Cercle Brugge en AA Gent. Twee voetballende ploegen mét belangen. Zo was er de concurrentie die het dit weekend halvelings liet afweten. Anderlecht, Club en Genk speelden gelijk. Standard verloor. Drie punten brachten Cercle bij de top drie, Gent kon zelfs over Anderlecht wippen met meer gewonnen matchen. Bob Peeters ontving dan ook nog eens de club waar hij zijn trainerscarrière bij de beloften begon. Bovendien bouwt groen-zwart dit seizoen aan zijn imago van reuzenkiller want eerder gingen Club en Anderlecht al voor de bijl.

Vooral interessant leesvoer want de realiteit viel iets minder boeiend uit. Voetballen wilden ze wel. Alleen gebeurde dat iets te traag. In het eerste kwartier lag het spel ook lang stil nadat Reis eerst in botsing kwam met Arbitman en even later ook nog Ljubijankic tegen het lijf liep.

Het tweede kwartier was op punten voor AA Gent. Met één echt grote kans voor kapitein Bernd Thijs. Die kopte bij een corner van De Smet staalhard op de lat. Het breien en tikken ging voort. Met heel wat balverlies aan beide kanten. Naarmate het halfuur naderde, kwam ook Cercle zijn neus aan het venster steken. Owusu werd een aantal keer diep gestuurd. Reynaldo toonde zijn kunstjes op rechts. Iachtchouk was zijn vinnige zelve. Even was het alle Gentse hens aan dek. En toch waren de kansen eerder beperkt. Owusu schoot eens op Jorgacevic, waarmee we het Brugse doelgevaar zo goed als volledig hebben samengevat.

Jan Breydel bleef op zijn honger zitten. Gelukkig smaakten de broodjes bij de rust. Maar geen nood. Zowel Cercle als Gent kwamen veel ijveriger uit de kleedkamer. In de eerste drie minuten dwong de thuisploeg meteen twee kansen af. Reynaldo probeerde van ver. En ook Iachtchouk was er dicht bij. Jorgacevic redde in twee keer. Iets wat hij gisteren wel meer deed. De Serviër gaf bij momenten een onzekere indruk, al zorgde dat niet voor problemen aangezien de actie zich - vooral in de eerste helft - op het middenveld afspeelde.

Scrimmage

Na de twee kansen voor Cercle was het weer aan Gent. El Ghanassy dribbelde en draaide de zestien in. Verbist stond pal, net als bij de volgende scrimmages voor zijn doel. Er zat vuur in de tweede helft, ook al bleven de bordjes lang op nul staan.

Een strafschop besliste gisteren uiteindelijk over de drie punten. Ljubijankic ging neer in de zestien na licht contact met Kelhar. Delferière aarzelde niet en wees naar de stip. Tot ongenoegen van Cercle. Smolders zette om, in twee keer weliswaar. De eerste werd afgekeurd omdat El Ghanassy te snel de zestien kwam ingelopen. AA Gent heeft de laatste tijd wel iets met penalty’s want ook in de drie voorgaande matchen tegen Tienen, Mechelen en Lissabon scoorde Smolders telkens vanop de stip. Nu, was die eerste nog discutabel, dan hoefde Cercle eigenlijk niet te klagen. Want enkele minuten later had Delferière er een zeer duidelijke kunnen fluiten voor een fout op El Ghanassy, maar dat deed hij dus niet.

Cercle gooide nog alles in de strijd om alsnog een punt thuis te houden. Owusu kwam daar nog het dichtste bij, maar met een ultieme voetveeg hield Jorgacevic de nul op het bord. Daarmee doet AA Gent een gouden zaak want het schuift naast Anderlecht naar de tweede plaats.