Direct naar artikelinhoud

'Congo moet aanval De Mérode onderzoeken'

Emmanuel de Mérode (43) is buiten levensgevaar. De directeur van het wereldberoemde Virungapark, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, kreeg twee kogels in de buik. Minister Reynders vraagt een onderzoek.

Congolese militairen brachten De Mérode in allerijl naar het Heal Africa-ziekenhuis in Goma. Daar onderging hij een levensreddende operatie die werd uitgevoerd door twee chirurgen van de VN-vredesmacht.

De Mérode werd in augustus 2008 door het Congolese Instituut voor Natuurbescherming (ICCN) aangesteld als directeur van het Virungapark. Gelegen op de oostelijke grens met Rwanda en Oeganda omvat het park van bijna 800.000 hectare regenwoud, savanne, vulkanen en een bergketen. Als biotoop van berggorilla's, olifanten en nijlpaarden werd het al in 1979 Unesco-werelderfgoed.

Het voorbije decennium zijn de unieke fauna en flora in hun voortbestaan bedreigd door illegale houtkappers, stropers en rebellen. Wellicht nam een van deze gewapende groepen De Mérode onder vuur.

'Laffe aanval'

In een interview met De Morgen zei hij vorig jaar vooral de gewapende olifantenstropers te vrezen, die in het voorafgaande jaar minstens twintig van de driehonderd aanwezige olifanten hadden gedood.

Soms gaat het om georganiseerde criminelen die het ivoor van de slagtanden voor geldgewin verkopen in Azië, soms gaat het om lokale rebellen die met de opbrengst van het ivoor nieuwe wapens kopen. De Mérode en zijn medewerkers bonden de strijd aan met deze milities. Voor hun moed betaalden ze in het verleden al een hoge prijs. In de voorbije twee jaar werden al achttien van de zowat driehonderd rangers gedood.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vroeg de Congolese overheid gisteren om de "laffe aanval" te onderzoeken. Zodra zijn gezondheidstoestand het toelaat, zal De Mérode voor verder herstel naar het buitenland worden gebracht, liet het ministerie weten. De prins - hij is telg van een adellijk geslacht - woont met zijn vrouw en kinderen in Nairobi.