Direct naar artikelinhoud

Free Record Shop en Game Mania gered in België

Free Record Shop vraagt maandag het faillissement aan voor zijn Nederlandse activiteiten. Dat heeft het bedrijf, eigendom van oprichter Hans Breukhoven, bekendgemaakt. De Belgische winkels zijn gered.

Het faillissement heeft betrekking op 141 Nederlandse filialen en 755 medewerkers. De bedrijfsonderdelen Game Mania en de Belgische tak van Free Record Shop worden buiten het faillissement gehouden. Investeerder ProCures heeft onlangs die tak overgenomen en "kan de continuïteit van de bedrijfsvoering van deze onderdelen waarborgen". In België zijn er 72 Free Record Shopwinkels en drie Game Maniafilialen.

De directie heeft de medewerkers, vakbonden en leveranciers op de hoogte gebracht. Free Record Shop staat al jaren onder druk door de crisis en de opkomst van de onlineverkoop van muziek en films. "In overleg met de curator zal worden gekeken of een doorstart op basis van een crediteurenakkoord te bewerkstelligen is. Ook wordt bekeken met de curator of de winkels vooralsnog open kunnen blijven", aldus de directie.

Krediet

Het voortbestaan van Free Record Shop hing al de hele week aan een zijden draadje. Overnamekandidaat ProCures, de investeringsmaatschappij die vorig jaar ook de boekhandelketens Selexyz en De Slegte van de ondergang redde, zei alleen te kunnen instappen als de leveranciers weer op krediet gaan leveren. Maar de leveranciers zagen een betalingstermijn van 60 dagen niet zitten.

Free Record Shop kwam in de problemen doordat de kredietverzekering verviel. Dat betekent dat de geleverde muziek, films en games meteen met de leveranciers moeten worden afgerekend. Daar is geen geld voor.

Hans Breukhoven opende in 1971 zijn eerste Free Record Shop in Schiedam. Veertien jaar later werd de eerste Free Record Shop in België geopend in Antwerpen. Het hoogtepunt van het bedrijf was de beursgang in 1989. In 2002 haalde Breukhoven zijn bedrijf weer van de beurs. Hij mikte op de markt van computergames om het bedrijf een nieuw elan te geven. Het Belgische Game Mania werd in 2006 overgenomen. Maar sinds het boekjaar 2006-2007 kampte Free Record met rode cijfers.

Het kapseizen van Free Record Shop is slecht nieuws voor de grote muziekdistributeurs van Nederland. "Als Free Record Shop failliet gaat, wordt Universal hard geraakt", liet een woordvoerder van een van de grootste Nederlandse muziekdistributeurs eerder weten. Universal hoort samen met Sony BMG, EMI en Warner tot de 'grote vier' van muziekconcerns. "In het verleden hebben de faillissementen van andere winkels laten zien dat een deel van die omzet gewoon verdampt."

Ook kleine, gespecialiseerde platenzaken volgen de ontwikkelingen op de voet. Directeur Dick van Dijk van muziekwinkel Plato, met vestigingen in onder meer Utrecht en Amsterdam, schetst een donker scenario. "Nu zijn de lijnen kort en is het makkelijk om samen projecten te starten. Als ik met Engeland of Frankrijk moet bellen om te praten over bijvoorbeeld de promotie van een bepaalde artiest, wordt dat een lastige opgave. Om maar te zwijgen van de gebrekkige kennis die ze in andere landen vaak van de Nederlandse markt hebben."

Een grote keten als Free Record Shop kan ook op een andere manier belangrijk zijn voor de kleine platenzaak, legt Van Dijk uit. "Een artiest wordt bekend via de specialistische winkel, en komt daarna terecht in een keten als de 'Free'. Dat maakt het voor de labels aantrekkelijk om kleinere platenzaken als eerste te bedienen met een nieuw album en promomateriaal. Als de stap naar de grote keten er niet meer is, worden wij ook minder snel bediend."