Direct naar artikelinhoud

Italiaanse politie pakt vijftig mensen op tijdens grootschalige operatie

Machtige Di Lauro-clan verricht wraakacties tegen 'afvalligen'

Napels beeft onder maffiaterreur

Meer dan vijftig mensen, onder wie een nationaal parlementslid en regionale politici, zijn gisteren door de Italiaanse politie opgepakt. Die hield een grootschalige operatie om de jongste golf van maffiaterreur in de verarmde zuidelijke regio Basilicata het hoofd te bieden.

Brussel / Rome / Napels

Eigen berichtgeving / Reuters / DPA

Vijf doden vorig weekend, 114 al sinds begin dit jaar, vijftig arrestaties gisteren, politici die het leger naar de stad hopen te sturen. Zoveel is zeker: in het Zuid-Italiaanse Napels is de Camorra terug van nooit weggeweest.

De oorlog tussen de baas van de Napolitaanse maffia of Camorra, Paolo di Lauro, en de 'secessionisten' die hem afvallig geworden zijn, eist al maandenlang slachtoffers, 114 sinds januari. Het voorbije weekend sloeg echter alle records: vijf maffia-doden in twee dagen. Niet zelden vallen er onschuldige slachtoffers: de 14-jarige Annalisa Durante, die in maart in een kogelregen stierf, is de jongste dit jaar.

Bestond de voorbije jaren de indruk dat Napels aan de beterhand was en dat de talrijke opwaarderingsprogramma's dan toch vrucht begonnen af te werpen, dan blijkt de moeite vergeefs te zijn geweest. Of het nu Forcella of Spagnoli betreft, twee dicht bij Napels' historische centrum gelegen wijken die tot nu toe buiten schot gebleven waren, dan wel de troosteloze randsteden in de industriële gordel, overal is de Camorra aan een nieuwe opmars bezig - alleszins nu de strijd binnen de Di Lauro-clan volop is losgebarsten. Clanhoofd Paolo, alias Ciruzzo de Miljonair, is al twee jaar voor de politie op de loop, waardoor zijn zoon nu het beheer over de clan in handen gekregen heeft. Dat laatste is echter niet naar de zin van andere bendeleden, die nu hun eigen zaakje proberen op te zetten, ver van de controle van de Di Lauro's.

Anders dan in de jaren tachtig, toen de maffiose structuren een sterk hiërarchisch, ja zelfs institutioneel karakter hadden, zijn de Camorra-actoren vandaag vaak prille twintigers, tieners zelfs. Ze zijn veel minder ervaren, worden minder door 'waarden' (familie-eer, heldhaftigheid, sociale preoccupaties) gedreven dan door snel gewin en hebben, anders dan de vorige generatie, neiging tot wisselende loyauteit - afhankelijk van wie het best betaalt.

Inzet is de territoriale controle en de voordelen die daarmee gepaard gaan: hoofdzakelijk inkomsten uit drugshandel en racketeering. Verloren kogels en slachtoffers die niet de geringste banden met de Camorra hebben, horen erbij. Het lijken dan ook Latijns-Amerikaanse toestanden, in Napels. Op Vespa's rondrijdende jongerenbendes die straten en lanen patrouilleren, speurend naar indringers en verdachten. "De toestand is onder controle", oppert, enigszins eufemistisch, een politieagent in zijn gebarrikadeerde kantoor in de wijk Secondigliano in de Franse krant Libération. "Al neemt het geweld wel toe."

Zware jongens die zomaar op straat neergeschoten worden, verkoolde lijken in auto's, pizza-etende maffiosi wier hoofd in hun bord komt te liggen, voetballende jongeren die plots voor kogels op de loop moeten: in Napels gebeurt het allemaal. "Zolang ze hooguit elkaar naar het hoofd staan is er geen probleem", denken vele Napolitanen traditioneel over de clanoorlogen. Maar intussen blijven getuigen nog steeds zwijgen uit angst - ze zijn bang dat aangifte doen bij de bevoegde instanties meer kwalijke dan goede gevolgen heeft - en houden de maffiosi zelf er een hardnekkige omerta-cultuur op na.

Intussen is de vraag wat de overheid aan het opnieuw veld winnende Camorra-fenomeen denkt te doen. Als om de koe bij de horens te vatten, werd gisteren een vijftigtal arrestaties verricht in de regio Basilicata, ten zuiden van Napels. Ook tegen drie parlements- leden is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd, op beschuldiging van banden met de maffia, corruptie en afpersing.

In ruil voor steun bij de verkiezingen zouden de parlementsleden, onder wie Gianfranco Blasi van het financieringscomité van Silvio Berlusconi's partij Forza Italia, begeerde want winstgevende contracten voor openbare werken aan maffiabazen hebben toegekend. Hun status van parlementslid beschermt hen voorlopig echter tegen arrestatie. Ook naar een parlementslid van DS ('Democratisch Links') en een van de Democratische Unie voor Europa ('Udeur') loopt een onderzoek.

Minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu heeft voor vandaag een crisisvergadering belegd om te kijken hoe er tegen de moord- en misdaadgolf kan worden opgetreden. "In geen enkele andere Italiaanse regio waren de voorbije jaren zoveel menselijke en materiële middelen gepompt om de misdaad te bestrijden", zei Pisanu. Overwogen wordt onder meer om de militaire en intelligentie-inspanningen fors te verhogen. Dat zou kunnen impliceren dat ook het Italiaanse leger naar Napels wordt gestuurd.

(LD)