Direct naar artikelinhoud

6.394 studentes verdienen bij als sugarbaby

Meer dan 6.000 Belgische studenten presenteren zich op een Amerikaanse website als 'sugarbaby'. Ze zoeken rijke, meestal oudere mannen die hen in de watten leggen met dure cadeaus, exclusieve etentjes en exotische reizen. Prostituees willen de studenten niet genoemd worden. Al wordt er wél betaald na de seks.

Op het eerste gezicht is er niet veel aan de hand met de website www.seekingarrangement.com. Het énige dat de site doet, is 'sugarbaby's' in contact brengen met 'sugardaddy's', zeg maar suikerooms. "Sugarbaby's houden van een luxueus leven. Ze laten zich verwennen met heerlijke diners, exotische trips en een (maandelijkse of wekelijkse) toelage", staat er te lezen. "In ruil vinden de sugardaddy's én -mommy's mooie mensen die hen de hele tijd gezelschap houden."

Gezelschap dus, daar draait het om. Officieel komt er geen seks aan te pas. Nergens staat dat dat verplicht is en er bestaat zelfs geen tarief voor. Maar een sugarbaby wordt uiteraard wél verondersteld om seks te hebben met de suikeroom of -tante. En als het ervan komt, wordt hij of zij er ook voor vergoed.

Maandelijke toelage

Volgens Isabelle Simonis, PS-minister in de Franse Gemeenschapsregering, staan er op de site 6.394 Belgische studenten ingeschreven als sugarbaby. Dat kunnen zowel meisjes als jongens zijn. Bij het aanmelden kunnen suikerooms en -tantes hun seksuele voorkeur opgeven.

"De rijke en oudere mannen schrijven zich in op de site omdat ze graag mooie, jonge meisjes ontmoeten", zegt Simonis. "De meisjes bieden zich aan om hun studies te kunnen financieren of te ontsnappen aan een precaire financiële situatie. Of gewoon om zich duurdere spulletjes, zoals een smartphone, te kunnen kopen."

Sugardaddy's en -mommy's betalen hun protegés niet altijd cash uit. Ze kunnen ook hun creditcard uitlenen of peperdure cadeaus uitdelen. Sommigen geven hun sugarbaby zelfs een maandelijkse of wekelijkse toelage. Hoe groot dat bedrag is, wordt vooraf onderhandeld en afgesproken. Op die manier kunnen de studenten vlotjes hun studies betalen én een luxueus leven leiden.

Slimste pooier op aarde

De 'datingsite' werd in 2006 uit de grond gestampt in de Verenigde Staten door Brandon Wade, een bijdehante marketeer die geboren werd in Singapore en later in de VS ging studeren. Hij haalde diploma's aan onder meer de Sloan School of Management, een gereputeerde business-school in Massachusetts, maar verdient nu zijn brood in een heel andere sector.

Voor het gebruiken van de diensten van zijn site moet er nu eenmaal betaald worden. Een openbaar aanklager noemde hem ooit "de slimste pooier op aarde, omdat de sugarbaby's niet eens beseffen dat ze prostituees zijn".

In ons land werd de website pas in 2014 gelanceerd. Sindsdien hebben zich al 16.200 Belgische sugarbaby's, 3.000 sugardaddy's en 451 sugarmommy's ingeschreven, zo blijkt uit de cijfers van minister Simonis. Zij wijst erop dat deze vorm van dating sterk aanleunt bij prostitutie.

In ons land zijn er - volgens een recente schatting van de Luikse universiteit - 15.000 tot 20.000 prostituees. Maar daar zijn de meer dan 16.000 sugarbaby's die zich inschreven op de site, dus niet alleen studentes maar ook alle andere vrouwen, niet bijgeteld: de studie concentreerde zich vooral op raamprostituees, tippelaarsters en masseuses die hun diensten aanbieden.