Direct naar artikelinhoud

De kleine Oussama krijgt zijn niertransplantatie in Brussel

Het Algerijnse jongetje Oussama Rahmani kwam naar België voor een niertransplantatie, maar was al maanden aan het wachten tot de financiering rond was.

Deze week zijn in Brussel de voorbereidende controles begonnen voor de niertransplantatie die Oussama nodig heeft om voort te kunnen leven. In België is het nodige geld daarvoor ingezameld door de liefdadigheidsorganisatie Espoir de Mères et d'Enfants in Charleroi. Ook lezers van De Morgen hebben hun steentje bijgedragen.

"We hebben de afgelopen maand ruim tienduizend euro gekregen op de hulprekening voor Oussama, nadat het verhaal over hem in Vlaanderen in de krant stond", zegt Fatiha Benterki van Espoir de Mères et d'Enfants. "Er is nu genoeg geld binnen. We zijn alle gulle gevers bijzonder dankbaar. Dit is goed nieuws om het nieuwe jaar mee te beginnen".

Nier van de vader

De tienjarige Oussama verblijft al een paar maanden in Brussel, in afwachting van het slagen van de inzamelingsactie. De donor was al lang beschikbaar: zijn eigen vader staat een van zijn nieren af voor zijn jongste zoon. Oussama's ouders zijn arme mensen uit een dorp in het binnenland van Algerije, die geen geld hadden voor een goede arts in hun thuisland. Via hun sociale netwerk kwamen ze uiteindelijk bij de kleine vzw in Charleroi terecht, die wordt gerund door een landgenote die in Belgie woont en werkt.

De jonge nierpatiënt wordt al enige tijd door zijn ouders verzorgd op een kamer in hotel Mozart, vlak achter de Grote Markt. De kamer is gratis beschikbaar gesteld door Ahmed 'Ben' Abderrahman, een kleurrijke horecaondernemer die al vele jaren aan de Kaasmarkt zit, op de plaats die vanwege de vele gelijksoortige toeristische eethuizen ook wel bekend is als het pitastraatje.

Als hotelier is Abderrahman een goede moslim, zegt hij zelf. Al jaren stelt hij zijn hotel als de drukte het toelaat open voor mensen die in de knel zitten. Het drie-sterrenhotel, dat enkele middeleeuwse panden omvat, telt ruim vijftig kamers. Hij is opgetogen over het nieuws dat de operatie nu kan doorgaan.

"Voor Oussama begint nu een nieuwe toekomst. Dat kon gebeuren dankzij de hulp die het gezin van vele mensen in België heeft gekregen. Daar mogen we dankbaar voor zijn".

De operatie zal binnenkort worden uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe, dat is verbonden aan de UCL. Daar heeft professor Michel Mourad, een specialist in niertransplantaties, zich over Oussama ontfermd.

De operatie kost alles bij elkaar circa 80.000 euro. Volgens een woordvoerder van het Saint-Luc zijn berichten als zou het ziekenhuis de prijs in dit speciale geval hebben gereduceerd onjuist. Er was eerder wel sprake van dat de behandeling 180.000 euro zou kosten, maar dit was slechts een schatting op basis van voorlopig onderzoek. Nader onderzoek van de patiënt leerde dat de behandeling aanzienlijk minder zou hoeven te kosten, aldus het ziekenhuis.

Terug naar Algerije

Als de operatie eenmaal achter de rug is, zal Oussama nog twee tot zes maanden in België moeten blijven voor nazorg. Daarna hoopt hij met zijn ouders terug te kunnen keren naar hun dorp in Algerije, waar de drie andere kinderen van het gezin - twee meisjes en een jongen - nu door familieleden worden opgevangen. Het gezin heeft geen plannen om permanent in België te blijven, zegt Fatiha Benterki.

Voor Benterki heeft de liefdadigheidsactie voor Oussama nog een bijzonder neveneffect gehad. De kordate voorzitster van de vzw Espoir de Mères et d'Enfants, zelf een Franstalige Algerijnse, zei woensdag dat ze door de vloed van Vlaamse donaties voor haar goede doel besloten heeft in het nieuwe jaar op Nederlandse les te gaan. "In Charleroi kun je het zonder Nederlands stellen, maar voor de betere communicatie met mensen elders in België ga ik het nu toch leren", aldus Benterki.