Direct naar artikelinhoud

Jazzcafé Kiebooms failliet door boetes geluidshinder

Guido Belcanto, Gregory Frateur en Vitalski sprongen tijdens een grootse benefiet nog in de bres voor het Antwerpse café Kiebooms. Daarmee werden de hoge boetes voor geluidsoverlast betaald. Maar dat kon de verdere schuldenput niet dichten, dus werden de boeken neergelegd.

Café Kiebooms bracht weer leven op het verder zo problematische De Coninckplein. Zes jaar geleden deed Victor Mees de deuren van het ooit zo populaire danscafé weer open. In het authentieke interieur werden vaak jazz- en kleinkunstoptredens gegeven. Maar dat was niet naar de zin van een buurtbewoner. Ondanks afspraken met het café, diende deze begin dit jaar opnieuw klacht in.

In februari kwam de politie een concert stilleggen. Instrumenten werden in beslag genomen en de saxofonist werd op straat klem gezet. Daarna volgde voor het café nog een overlastboete van 6.000 euro en een bestuurlijke sanctiemaatregel. Voortaan mocht er geen akoestische of elektronisch versterkte muziek worden gespeeld. Pesterijen, klonk het.

"Dat ging dus ook over muziek op plaat of cd", zegt Antwerps nachtburgemeester Vitalski. "Een week na de sanctie organiseerde Kiebooms een feestje met muziek die enkel uit hoofdtelefoons kwam. Het was muisstil, je kon alleen getrappel van voeten horen. Maar toen de politie langskwam, werd alles weer stilgelegd. Zij zagen een plaat draaien en dat mocht niet."

Om het hoofd boven water te houden, organiseerden sympathisanten van het café een benefiet in juni. In de Roma kwamen 680 mensen opdagen. Onder meer Guido Belcanto, Gregory Frateur, Vitalski, The Jacquelines en Ludo Mariman traden er op. "In de Roma heb ik niemand van de oppositie, geen enkele kritische figuur gezien", zegt Vitalski. "Jammer, want zo hebben ze niet gezien hoe belangrijk de Kiebooms wel is. Zonder overdrijven, zulke cafés zijn de hartslag van Antwerpen. Want wat is een stad zonder podiumcafés? Er wordt zoveel geld gestopt in het toeristisch en cultureel aantrekkelijk maken van Antwerpen, maar particulieren kunnen daar blijkbaar niet aan bijdragen. Kijk maar naar wat er met Rataplan is gebeurd."

Enkele weken later besliste minister Joke Schauvliege (CD&V) dan dat het café opnieuw elektronisch versterkte muziek mocht afspelen, weliswaar tot een geluidsniveau van 82 decibel. Maar dat kon het tij niet meer keren.

"Het was de kroniek van een aangekondigde dood", zegt Vitalski. "Helaas is het scenario van café Kiebooms niet uniek in Antwerpen. Bij het Swingcafé of De Rots ging het net zo: ogenblikkelijke boetes voor lawaai, die kwadrateren in de tijd. En wanneer die absurd hoog waren, kregen ze de keuze: alles werd kwijtgescholden als ze zich failliet lieten verklaren."

En dat heeft de eigenaar van café Kiebooms vorige week ook gedaan. Volgens Het Laatste Nieuws kon hij de schulden niet meer aflossen. De rechtbank van koophandel stelde al een curator aan die nu op zoek moet naar een nieuwe uitbater. Of het dan opnieuw een podiumcafé wordt, is zeer onwaarschijnlijk.