Direct naar artikelinhoud

40.000 Britten willen Farage laten vervolgen

In Groot-Brittannië hebben bijna 40.000 mensen een petitie ondertekend waarmee ze Nigel Farage willen laten vervolgen voor het aanzetten tot haat.

Volgens de ondertekenaars heeft Farage in de aanloop naar het brexitreferendum aangezet tot haat. In de klacht wordt verwezen naar een controversiële poster die Farage tijdens de campagne heeft gebruikt. Het gaat om de zogenaamde 'Breaking Point'-poster. Op die poster zijn honderden Syrische vluchtelingen te zien die een grens in Europa oversteken, ergens op duizenden kilometers van het Verenigd Koninkrijk. De boodschap bij de poster luidt: 'Breekpunt. De EU heeft gefaald. We moeten ons losmaken van de Unie en de controle over onze grenzen weer in eigen handen nemen.'

Critici zeggen dat er enkel etnische minderheden op de poster te zien zijn en dat Farage de EU zo gelijkstelt met immigratie uit het Midden-Oosten.

In Groot-Brittannië is de voorbije weken sprake van een opstoot aan raciale en religieuze haatmisdrijven. Politiecijfers spreken van een toename met 42 procent tijdens en na afloop van het referendum.

Zack Newman, de initiatiefnemer achter de petitie: "We moeten een signaal geven dat het onaanvaardbaar is om via intolerantie steun te zoeken."