Direct naar artikelinhoud

Treinreizigers urenlang vast door koppige Franse machinist

Een zestigtal reizigers heeft bijna vier uur vast gezeten op de trein van Brecht naar Antwerpen-Centraal. Nadat hun trein ter hoogte van Ekeren in panne viel, weigerde een locomotief van de Franse spoorwegen SNCF hun trein te takelen.

“De trein was om 9.20 uur vertrokken in het station Noorderkempen, met bestemming Antwerpen-Centraal”, zegt Paul van Aelst van netwerkbeheerder Infrabel. “Ter hoogte van Ekeren viel het voertuig stil. Aangezien de bewuste trein gebruikmaakte van het hst-traject en er geen perron in de buurt was, konden we de reizigers om veiligheidsredenen niet evacueren en moest de trein worden weggesleept.”

Daarop vorderde netwerkbeheerder Infrabel een locomotief en een machinist van de Franse spoorwegen die zich op dat moment in de directe omgeving bevond. “De machinist werd gevraagd om de trein te verslepen tot in Antwerpen-Centraal”, zegt Van Aelst. “Na veel gediscussieer weigerde de man echter elke medewerking.”

Naar de motieven van de halsstarrige Franse machinist heeft Infrabel nog het raden. “De man heeft daarover geen bijkomende verklaringen afgelegd”, aldus Van Aelst. “Het verbaast ons wel zeer, aangezien we hieromtrent nochtans duidelijke afspraken hebben met de Franse spoorwegen. Bovendien was er een loods beschikbaar met voldoende kennis van die treinverbinding om de vastgelopen trein te begeleiden. Ook dat weigerde de machinist. Dus moest Infrabel op zoek naar een andere oplossing.” Die werd gevonden, maar “het duurde uiteindelijk wel tot 13 uur vooraleer de defecte trein Antwerpen-Centraal binnen reed”, aldus Van Aelst. “

Bijgevolg duurde het intermezzo flink wat langer dan normaal het geval is. “Daarom hebben we meteen bijstand gevraagd van de civiele bescherming, die een dokter ter plekke heeft gestuurd”, zegt Van Aelst. “De koeling was immers ook uitgevallen.”

Volgens Van Aelst waren er zestig passagiers aan boord van de trein. Zij werden tijdens het wachten bevoorraad met water. “Maar niemand is tijdens het lange wachten onwel geworden”, besluit Van Aelst.

De normale reistijd voor het traject Noorderkempen-Antwerpen bedraagt 15 minuten. (LDW)