Direct naar artikelinhoud

Japan dreigt uit walviscommissie te stappen

Japan dreigt zich terug te trekken uit de Internationale Walviscommissie als de walvisjacht om commerciële redenen verboden blijft.

Hoewel Japan lid is van de Walviscommissie (IWC), heeft het land de voorbije jaren gebruik gemaakt van een achterpoortje om toch walvissen te mogen vangen. Onder het voorwendsel van wetenschappelijk onderzoek, wat wel nog steeds is toegelaten, ging Japan rustig door met de walvisjacht. Daar kwam de voorbije jaren steeds meer protest op, ook van de landen die Japan oorspronkelijk steunden. Een artikel dat zondag in de Sunday Times verscheen, suggereerde dat kleine landen zoals Palau, die ook lid zijn van het IWC, jarenlang geld toegestopt kregen van de Japanners om hun stem te winnen tegen het opheffen van het verbod op commerciële walvissenjacht.

Op 21 juni gaat in het Marokaanse Agadir de jaarlijkse bijeenkomst van het IWC van start. Verwacht wordt dat daar een compromis wordt gezocht tussen de landen die voor en tegen het verbod op commerciële walvisvangst zijn. De Japanse minister van Landbouw en Visserij Masahiko Yamada heeft alvast laten weten niet op het congres aanwezig te kunnen zijn. Yamada zou in Japan moeten blijven om het hoofd te bieden aan een opstoot van mond-en klauwzeer die het zuidwesten van het land teistert. Op de vraag of ze overwoog uit de commissie te stappen, antwoordde de minister dat ze verschillende opties in beraad hield. Het is niet de eerste keer dat Japan ermee dreigt uit het IWC te stappen.

“Dit is een van de belangrijkste bijeenkomsten van het IWC in de voorbije 30 jaar. Ik hoop oprecht dat alle leden van de commissie op het congres zullen aanwezig zijn, om eindelijk uit de impasse te geraken”, verklaarde de Australische minister van Milieu. Australië is een van de meest fervente tegenstanders van Japan in dit debat. Vorige maand nog dreigde het land ermee Japan voor het Internationaal Gerechtshof te slepen.