Direct naar artikelinhoud

'Teruggekeerd uit respect voor familie'

'Druk, druk, druk.' Dat is volgens doodrijder Muhammed A. (21) de enige reden waarom hij nooit zijn praktisch rij-examen aflegde en dus rondreed zonder rijbewijs. 'Maar ik besef: dat is geen excuus voor wat er met dat meisje is gebeurd.'

Nadat Muhammed A. vorige week woensdag de 12-jarige Merel De Prins van haar fiets reed in Vilvoorde, zette hij zijn BMW niet aan de kant. De chauffeur duwde zijn gaspedaal opnieuw in, zonder om te kijken naar het slachtoffer. Het meisje bezweek later op de avond aan haar verwondingen.

Na het ongeluk parkeerde Muhammed A. nog één keertje zijn zwaar beschadigde BMW in Vilvoorde - waarom is onduidelijk. Mogelijk haalde hij geld af om zijn vlucht te bekostigen. Daarna stoof de doodrijder weg. Met maar één doel: nooit meer terugkeren. Muhammed A. geeft dat zelf toe.

"Hij heeft enorm veel spijt van die reflex", zegt advocaat Dimitri de Beco. Maandag rond 15 uur stapte de Brusselse advocaat samen met de internationaal geseinde Muhammed A. discreet binnen bij de lokale politie van Vilvoorde. Pas enkele minuten eerder had De Beco de politie laten weten dat hij en de doodrijder van Merel De Prins (12) onderweg waren om zich aan te geven.

Vier uur lang legde de politie de twintiger uit Schaarbeek op de rooster. Hij werd geconfronteerd met getuigenissen en gepolst naar de zes dagen dat hij van de aardbol leek te zijn verdwenen. Muhammed A. ontkende dat zijn vader en zijn vriendin hem zouden hebben geholpen te verdwijnen. "Ik ben alleen gevlucht en ook helemaal alleen teruggekeerd", beweert hij.

Hongaars hotel

Volgens onze informatie liet Muhammed A. zijn beschadigde BMW met een vrachtwagen verschepen naar een hotel in Hongarije. Als hij daar ook zelf geraakte, is onduidelijk. Zijn advocaat wil enkel gezegd hebben "dat hij Duitsland al voorbij was". A. vertelde de politie dat hij op hotel sliep. "Het allerbelangrijkste is dat hij is teruggekeerd", zegt De Beco daarover.

Volgens zijn advocaat heeft Muhammed A. niet echt een verklaring voor het ongeval. Hij beweert dat hij zeker niet zo snel reed als wordt gezegd - getuigen spreken van 150 kilometer per uur op een plek waar een maximumsnelheid geldt van 50. "Ineens stak dat meisje de straat over. Ik was compleet verrast." A. zegt dat hij op dat moment zeker niet afgeleid was door zijn gsm. "Ik reed gewoon door. Zonder nadenken eigenlijk", zegt hij.

"Het was zijn eerste ongeval. Hij was volledig in paniek. Vluchten was een reflex", zegt De Beco. Volgens de advocaat besefte de doodrijder vrij snel dat hij de foute beslissing had genomen. "Eigenlijk wilde hij al veel eerder terugkeren naar België. De doorslag was het besef dat het meisje de aanrijding niet had overleefd. Hij voelt zich daar bijzonder schuldig over. Hij is enorm aangedaan dat hij verantwoordelijk is voor de dood van een klein meisje. Op dat moment besefte hij: ik moét me aangeven. Gemakkelijk was dat niet. Hij had op de websites ook gelezen over de immense klopjacht op hem. Hij wist wat hem hier te wachten stond."

Muhammed A. verklaarde zelf aan de politie dat hij ook vond dat hij zich moest aangeven. "Uit respect voor de familie van het slachtoffertje. En ondergeschikt ook uit respect voor mijn eigen familie. Ik wilde hen de verdere schaamte besparen."

Het duurde uiteindelijk nog verschillende dagen voor Muhammed A. terug in België geraakte. Zijn zware BMW zou hij in het buitenland hebben achtergelaten. Hij speelde het adres door aan de speurders, die de beschadigde luxewagen intussen zouden hebben aangetroffen op de beschreven plaats.

Geen praktische rij-examen

Het was het eerste ongeval van Muhammed A., maar hij werd eerder wel al zeven keer door de politierechtbank veroordeeld. Altijd wegens het rijden zonder rijbewijs, verzekering en andere documenten zoals keuring en inschrijving. Opvallend: A. reed zelfs nooit één dag met een officieel rijbewijs rond. Hij slaagde voor zijn theoretisch examen en kreeg zijn voorlopig rijbewijs, maar dat was al lang verlopen. Waarom hij zijn praktisch rij-examen nooit aflegde, vroeg de politie hem maandag? Zijn antwoord: "Te druk. Ik heb op jonge leeftijd het transportbedrijf van mijn vader overgenomen. Ik had gewoon geen tijd voor dat examen."

Onderzoeksrechter Colette Callewaert hield Muhammed A. gisteren aan. Hij zit vast in de gevangenis van Vorst. Vrijdag beslist de raadkamer van Brussel of hij langer in de cel moet blijven.