Direct naar artikelinhoud

Microsoft wil gratis Windows lanceren

Microsoft heeft plannen om een gratis versie van Windows 8 te lanceren. Daarmee geeft het bedrijf te kennen dat het zijn businessmodel grondig moet herbekijken. Belangrijkste oorzaak voor de nieuwe strategie is de druk van concurrenten Google en Apple, die hun besturingssystemen (deels) gratis aanbieden.

Windows is vandaag het besturingssysteem van een overgroot deel van de computers wereldwijd, maar die bevoorrechte positie wankelt. Concurrent Google, dat met Android stevig aanwezig is op de alsmaar belangrijker wordende markt van de mobiele toestellen, biedt zijn besturingssysteem gratis aan. Ook Apple biedt gratis versies van bepaalde besturingssystemen aan: onder meer het nieuwe besturingssysteem voor desktop van Apple is gratis.

Google en Apple kunnen dat doordat ze hun inkomsten elders vandaan halen. In het geval van Google is dat via advertenties, voor Apple hardware. Door die concurrentie staat Microsoft, dat via zijn licenties nog altijd vrij veel geld vraagt voor Windows, onder druk. Het bedrijf uit Redmond zou daarom bezig zijn met het lanceren van een gratis versie van Windows 8.1, zijn laatste besturingssysteem voor desktop en laptopcomputers.

John Thompson, de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, gaf tegenover het Amerikaanse zakenblad Fortune aan dat Microsoft het geweer van schouder moet veranderen. "Het monopolie van Windows ligt onder vuur, en dus moeten we veranderen, of anders gaan denken."

Makkelijk wordt dat niet. De licenties op zijn besturingssysteem Windows vormen één van de belangrijkste inkomsten van Microsoft, al zag de divisie Windows zijn zakencijfer nog met 6 procent teruglopen. Die terugval is deels te verklaren door de verzwakte pc-markt, maar ook doordat de lancering van Windows 8 niet de verhoopte opstoot bracht.

Een gratis versie van Windows zou de 'gratis'-trend in de markt van de besturingssystemen volgen. Op die manier zou Windows meer een opstap zijn naar andere producten van Microsoft, dan een zelfstandige bron van inkomsten.