Direct naar artikelinhoud

Belgische cartoon doet Colombia steigeren

Een Belgische voetbalcartoon heeft de woede van het Colombiaanse volk op zich gehaald. Colombiaans ambassadeur in Brussel Rodrigo Rivera heeft zelfs een verontwaardigde brief geschreven, zo meldt de krant El Tiempo.

Volgens Rivera is de cartoon "beledigend en schandalig". De tekening zelf is gemaakt door cartoonist Pad'R en werd voor de WK-match Colombia-Uruguay verspreidt door de Franstalige omroep RTBF.

Te zien zijn drie Colombiaanse voetballers die de witte vanishing spray opsnuiven die scheidsrechters op het gras aanbrengen om de afstand van het muurtje te markeren bij een vrijschop. De begeleidende tekst luidt: 'Colombia ademt vertrouwen in', een verwijzing naar de reputatie van Colombia als cocaïneland.

Het is al de tweede keer dit WK dat de Colombianen op hun tenen getrapt zijn omwille van een drugsgerelateerde voetbalcartoon. Eerder moest de Nederlandse actrice Nicolette van Dam (29) al opstappen als Unicef-ambassadrice nadat ze een soortgelijke allusie via Twitter de wereld had in gestuurd. Ook daar werd in Colombia meteen een staatszaak van gemaakt.