Direct naar artikelinhoud

Haat en waanzin in Centraal-Afrikaanse Republiek

Een strijdkracht van 1.600 Franse militairen moet het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek stoppen, een luchtbrug moet humanitaire goederen ter plaatse krijgen. De voorbije dagen vielen bij sektarisch geweld vele honderden doden.

In de hoofdstad Bangui heerste gisteren een gespannen rust. Franse strijdkrachten patrouilleerden voor het eerst doorheen de dichtbevolkte volkswijken, die de voorbije weken getroffen werden door golven van sektarisch geweld tussen de christelijke en islamitische gemeenschappen. De soldaten werden er toegejuicht, maar in andere delen van de stad en het land duurt het bloedvergieten voort.

Onschuldige burgers worden er slachtoffer van de strijd tussen losgeslagen elementen van de hoofdzakelijk islamitische Seleka-milities - een losse coalitie van oude rebellenbewegingen die in maart president François Bozizé verdreven met steun van Soedanese en Tsjadische huurlingen - en de zogeheten 'anti-balaka': christelijke burgermilities die steun krijgen van gewezen regeringssoldaten.

In de voorbije dagen vielen er honderden nieuwe doden bij moordpartijen op burgers van het andere kamp. Volgens het Rode Kruis werden tegen zaterdagavond 394 lijken geborgen na geweld in de straten van Bangui. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen verzorgde minstens 190 gewonden.

Ontheemden

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) werden ook in Bossangoa, zo'n 300 kilometer ten noorden van Bangui, huizen platgebrand door Seleka-strijders. Ook nog nadat Franse gevechtsvliegtuigen waren overgevlogen, vermoordden de Seleka's een vrouw en lieten haar lichaam liggen naast haar huilende baby. Eerder vermoordden christelijke strijders in Bossangoa onschuldige moslims. Er werden in de stad minstens dertig doden geteld, maar volgens hulpverleners zal het werkelijke aantal met tientallen oplopen. De rust keerde wel terug toen een voorhoede van Franse militairen gisteren geland was in Bossangoa. De soldaten troffen er 40.000 christenen aan die samengetroept zaten rond een kerk, en 7.000 moslims die gestrand waren in een school aan de andere kant van de stad.

Het Franse leger kreeg van de VN-Veiligheidsraad de toestemming om dodelijk geweld in te zet ten om de orde te herstellen, en trok zaterdag meteen met troepen het land binnen vanuit Kameroen. "Als de Fransen de controle kunnen veroveren over de volkswijken, zullen we misschien een vermindering zien van de misdaden", zei Amy Martin van de VN-hulpcoördinatie OCHA. "Het niveau van de gruweldaden, het gebrek aan menselijkheid, het zinloze moorden..., het tart elke verbeelding."

Ook de Afrikaanse Unie gaat haar vredesmacht versterken, van 3.500 naar 6.000 manschappen. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is er op termijn een VN-vredesmacht nodig van minstens 9.000 manschappen.

Ook de Europese Unie schoot in actie. Er komt een luchtbrug om humanitaire hulp ter plaatse te krijgen. Daarvoor stuurt de EU een vliegtuig met een capaciteit van vijf ton naar Kameroen. Het toestel moet vandaag aankomen en zal daarna dagelijks van Douala in Kameroen naar Bangui vliegen met goederen en hulpverleners.

In Bangui is ondertussen een nieuwe ontheemdenstroom op gang gekomen. Minstens tienduizend inwoners zochten hun toevlucht rond de luchthaven, waar de Fransen hun hoofdkwartier oprichtten. Vele duizenden anderen schuilen in kerken of moskeeën.

Anarchie

De anarchie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is totaal omdat Seleka's leider, Michel Djotodia, de controle verloor over zijn moordende troepen nadat hij zichzelf tot interim-president had gekroond. Frankrijk probeert Djotodia er nu van te overtuigen een stap opzij te zetten. "We kunnen geen president in het zadel houden die niet in staat was om ook maar iets te doen", zei Hollande. "Of erger: zaken liet gebeuren."