Direct naar artikelinhoud

Hollande: 'Crisis eurozone is voorbij'

In Tokio heeft de Franse president François Hollande gezegd dat de crisis in de eurozone voorbij is. Met zijn wel erg optimistische uitspraak hoopt Hollande vooral de handel tussen Japan en de EU aan te zwengelen.

Op de slotdag van zijn bezoek aan Japan, zaterdag, zei François Hollande dat de crisis in de eurozone "voorbij" is. De Franse president beklemtoonde weliswaar dat de EU meer moet doen om groei en competitiviteit te stimuleren, "zodat we opnieuw meer aanwezig zijn in de wereld", maar hij zei ook dat Europa versterkt uit de crisis zal komen. "Het beleid van de verschillende eurolanden is nu beter geïntegreerd," aldus Hollande.

Het staatshoofd legde nadruk op de grotere stabiliteit en solidariteit waar de EU aan werkt. Hij verwees ook naar de nieuwe regels waaraan de nationale begrotingen voortaan moeten voldoen en prees de Europese bankenunie.

Met zijn opgewekte boodschap stond Hollande vooral die ene doelstelling voor ogen: Japan en de EU warm maken voor het Japans-Europees vrijhandelsakkoord dat in de steigers staat. "Japan en de EU", zei hij, "kunnen de deuren openen voor nieuwe economische vooruitgang."

Voor wat hun rol in de wereldeconomie betreft, lijken Tokio en Brussel enigszins in hetzelfde bedje ziek: in een niet zo ver verleden gooiden beiden nog hoge ogen, vandaag worden ze met stagnatie of recessie in verband gebracht.

Toch ontwaart Hollande, en hij is de enige niet, positieve signalen in het beleid van premier Shinzo Abe. De vader van de zogenaamde abenomics zet in op groei, monetaire soepelheid en een realistische aanpak van het begrotingstekort -precies datgene wat de Fransman ook in Europa bepleit.

Hoewel er veel te doen is over de prille 'Greecovery' en de 'Grexit'-vrees (de uittrede van Griekenland uit de eurozone) zo goed als bezworen lijkt, doen waarnemers Hollandes bewering als zou de eurocrisis achter de rug liggen, als voorbarig optimisme af. Met de belabberde staat van de Franse economie, de pijnlijke recessie in Zuid-Europa en de al niet meer zo puike prestaties in Duitsland heeft de EU vooralsnog geen reden tot feesten, betogen ze.

Bovendien heeft François Hollande zich al eerder tot onwerkelijke uitspraken laten verleiden: kort voor de Cypriotische crisis, in maart dit jaar, had hij al eens geopperd dat het ergste leed geleden was.

Vóór Hollande hebben ook zijn voorganger Nicolas Sarkozy en de Spaanse premier Mariano Rajoy al gezegd dat de de eurocrisis achter de rug was.