Direct naar artikelinhoud

Controverse over 'knielende Hitler' in Warschau'

De installatie van het befaamde/ beruchte kunstwerk Him aan de rand van het oude joodse getto van Warschau zorgt zoals verwacht voor heel wat controverse. Het wassen beeld van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan toont een knielende Adolf Hitler in bidhouding. Het kunstwerk is niet nieuw - het dateert uit 2001 - maar de nieuwe, historisch uiterst gevoelige locatie geeft aanleiding tot ophef.

Cattelan liet het beeld aan het eind van een portiek plaatsen in een straat in Warschau, buiten het onmiddellijke bereik van het publiek. Enkel de rug van de knielende Hitler is te zien, om al te hevige confrontaties te vermijden. Het maakt deel uit van de expositie Amen met werk van de Italiaanse kunstenaar, die vorige week in de Poolse hoofdstad opende. Volgens de organisatoren van de expo wil de kunstenaar vragen stellen rond martelaarschap en vergiffenis.

Hoewel het beeld moeilijk kan opgevat worden als een verheerlijking van de Duitse dictator, verantwoordelijk voor de dood van miljoenen joden in de holocaust, protesteert met name de joodse gemeenschap tegen de plaatsing. Het gezaghebbende Simon Wiesenthal Centre noemt het "een zinloze provocatie op een plaats waar zo veel Joden stierven". In het getto dreven de nazi's na de inval in Polen alle joden uit Warschau en omstreken samen. Naar schatting 400.000 inwoners lieten het leven door ziekte, ontbering of deportatie naar een concentratiekamp.

Het beeld wordt momenteel 24 uur op 24 bewaakt om vandalisme te vermijden. Het is niet de eerste keer dat Cattelan ophef veroorzaakt. Zijn bekendste beeld is La nona ora (Het negende uur), dat de paus afbeeldt die getroffen wordt door een meteoriet.