Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever zet koning opzij

Als het aan Bart De Wever (N-VA) ligt, is koning Albert II na de verkiezingen niet meer aan zet. 'Hij vindt mij een fascist. Na deze kerstboodschap vraag ik me dus af of hij zijn rol nog kan blijven spelen. Ik zie dat niet meer zitten', zegt De Wever vanavond in De kruitfabriek op VIER.

N-VA heeft een groot probleem met de kerstboodschap die koning Albert II begin deze week uitsprak. Zo groot dat de partij de rol van de vorst ingeperkt wil zien. Dat betoogt voorzitter Bart De Wever vanavond in De kruitfabriek op VIER, waar hij te gast is in een speciale eindejaarsuitzending. Volgens De Wever is de achterliggende boodschap immers duidelijk: stem niet op N-VA.

In zijn kerstspeech waarschuwde de vorst dat we "waakzaam moeten blijven en de populistische betoogtrant helder doorzien". "Altijd zoeken ze naar zondebokken voor de crisis, ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel", vervolgde de koning. "De crisis van de jaren dertig en de populistische reacties die ze teweegbracht mogen niet worden vergeten. Men heeft gezien welke rampzalige gevolgen dat voor onze democratieën heeft betekend."

"Het grote probleem is dat de koning hier aan politiek doet", stelt De Wever. "En als de koning verwijst naar de jaren dertig, zou hij beter eens denken aan zijn vader die toen ook aan politiek deed en wat daar allemaal van gekomen is." Daarmee verwijst de nieuwe burgemeester van Antwerpen op zijn beurt naar de omstreden rol die Leopold III destijds speelde.

Met zijn uitspraken veroordeelt Albert volgens De Wever de helft van de Vlaamse kiezers. "Hij zet die weg als fascisten. Maar daar moet hij mee opletten. Aan mij vraagt men vaak of ik wel de burgemeester ben van alle Antwerpenaren. Is hij de koning van alle Belgen? Ik denk het niet."

Daarom wil N-VA na de verkiezingen van 2014 resoluut voor "een ander systeem" gaan. "En ik weet niet of hij dan nog scheidsrechter kan zijn, ik geloof er niet meer in." Aftreden moet de koning daarom niet, maar er is wel nood aan een objectiever systeem, vindt De Wever. "In normale landen" is het volgens hem immers niet zo dat de koning na de verkiezingen mag bepalen welke partij het voortouw mag nemen in de onderhandelingen.

"In 2010 waren wij veruit de grootste partij. Maar wij hebben van de koning 7 procent van de tijd het initiatief gekregen, de socialisten 70 procent. Dat is als voetballen met een arbiter die tegen jou fluit", zegt De Wever. "De koning vindt mij een fascist. Na deze kerstboodschap vraag ik me dus zeker af of hij die rol nog kan spelen. Ik zie dat persoonlijk niet meer zitten." >> 3