Direct naar artikelinhoud

'Regeringen kunnen gevormd zijn tegen 11 juli'

Didier Reynders (MR) pleit voor een globale aanpak bij de regeringsvorming. 'Je moet op alle niveaus een akkoord sluiten.' Die klus wil hij binnen de honderd dagen klaren.

Eerst snel de regionale regering vormen, zoals N-VA in Vlaanderen voorstelt, dat ziet de Brusselse MR-lijsttrekker voor de Kamer niet zitten. N-VA wil met de Vlaamse regeringspartijen de federale coalitie in de plooi leggen, maar Reynders heeft voor Brussel en Wallonië een andere strategie. "Een regering vormen gaat niet in enkele uren, dagen of zelfs weken", zegt hij.

"We hebben tijd nodig om symmetrische meerderheden te vormen op elk niveau. Je kunt geen Waalse of Brusselse regering vormen zonder een visie op het federale niveau."

De regionale en nationale puzzels moeten samen gelegd worden. "We zijn een klein land, met dezelfde politici die overal terugkomen. Denk je dat het mogelijk is om een Waalse regering te vormen zonder de goedkeuring van Elio Di Rupo voor de PS? Of van mezelf en Charles Michel voor de liberalen? Aan de andere kant kan de CD&V nooit zonder Kris Peeters beslissen of ze verder gaan op federaal niveau. We zullen vaak met dezelfde mensen rond de tafel zitten."

Uitschuivers

Reynders past voor een maandenlange standstill. Hij verwijst naar Jean-Luc Dehaene. "Meer dan 25 jaar later zul je moeten zeggen: 'Sire én partijvoorzitters, geef ons 100 dagen.' De koning alleen zal niet voldoende zijn. Maar het moet niet zo lang duren, als we tegen 11 juli rond zijn, zou dat mooi zijn (glimlacht)."

Reynders blaakt als vanouds van ambitie. Zijn uitschuivers in de campagne zijn volgens hem van de baan. Hij had een gesprek met Jean-Denis Lejeune, vader van Julie, na zijn ongelukkige uitspraak over de verdwenen kinderen in de jaren negentig. En hij ontkent dat hij Open Vld, nochtans zijn geprivilegieerde partner in Vlaanderen, geschaad heeft door te zeggen dat de pestbelastingen vooral gevoeld worden in Vlaanderen. "Open Vld treft geen schuld. Het is CD&V die de laatste twee ministers van Financiën heeft geleverd."

Als zijn droom uitkomt en de liberalen de grootste familie zijn in Brussel, dan gaat de vicepremier zijn stempel drukken op de coalitievorming, zowel federaal als gewestelijk. "Ik heb vernomen dat Joëlle Milquet (cdH) openstaat voor een gesprek en ook met de FDF heb ik nog goede contacten." De partij van Olivier Maingain vroeg de scheiding aan na het akkoord over BHV, maar wat Reynders betreft is de breuk verteerd. "Decennia lang hebben we samengewerkt. Dat vergeet je niet."

Olijfboom

De deur voor N-VA blijft dicht. "Het is onze prioriteit om een regering zonder de nationalisten te vormen. We hebben hen niet nodig om een echt centrumrechts beleid te voeren. We hebben dat de voorbije jaren zelfs gedaan met een socialist als premier!

"Kijk naar wat Maggie De Block heeft gerealiseerd met een strengere aanpak van Asiel en Migratie en hoe Alexander De Croo en Vincent Van Quickenborne de pensioenleeftijd verhoogden. Voor ons was ook de afbouw van de werkloosheid in de tijd door Monica De Coninck (sp.a) belangrijk. Voor veel Franstaligen was het een centrumrechts beleid. De Vlamingen zien dat anders."

Reynders die de samenwerking met de PS looft, het is eens wat anders. Op zijn typisch onnavolgbare manier houdt hij uitdrukkelijk alle opties open. De socialisten broeden nochtans op een voortzetting van de olijfboomcoalitie in Brussel en Wallonië en hakken tijdens de campagne telkens in op al wat rechts is.

Geen probleem voor Reynders. "Ze mogen zeggen wat ze willen op hun 1 meiviering, ik ben daar toch niet aanwezig. Zolang ze niet handelen naar hun woorden. Ik heb gemerkt dat ze voor het eerst pleiten voor een lastenverlaging. Voor het eerst in honderd jaar. Nu roepen ze zelfs dat ze de belastingen meer dan de liberalen willen verlagen. Mooi toch?"