Direct naar artikelinhoud

Peter Piot naar Tropisch Instituut Londen

De Vlaamse arts en het vroegere boegbeeld van UNAIDS, Peter Piot, aan het hoofd van het prestigieuze Tropisch Instituut in Londen. Het hoog aangeschreven onderzoeksinstituut haalt daarmee internationaal gerenommeerd aidsexpert Piot weg bij het Institute for Global Health, een nieuw opgerichte vleugel van het Imperial College in Londen, waar hij vorig jaar directeur werd.

Daarvoor stond Piot dertien jaar aan het hoofd van UNAIDS. Onder zijn leiding groeide UNAIDS uit tot een van de belangrijkste pleitbezorgers van de aanhoudende strijd tegen aids. Piot gold er als een meester-fondsenwerver, die erin slaagde grote kortingen te bekomen op aidsremmers voor ontwikkelingslanden en stevige fondsen wist los te krijgen om miljoenen mensen aan goedkope of gratis aidsgeneesmiddelen te helpen.

Piot bouwde ook een indrukwekkende academische carrière uit, is mede-ontdekker van het ebolavirus en vroeg als pionier aandacht voor de aidsproblematiek in Afrika. Piot zei zelf “vereerd te zijn directeur te mogen worden van de topinstelling inzake volksgezondheid ter wereld”.

Onder meer de International Aids Society reageerde erg opgetogen op het nieuws. “Zijn aanstelling op een cruciaal moment in het globale antwoord op aids zal alle hiv-experts bemoedigen. Zijn expertise inzake aids zal belangrijk zijn om te zorgen dat hiv een prioriteit blijft voor de volksgezondheid.” (NC)