Direct naar artikelinhoud

De Wever krijgt derde verlenging van koning

De koning heeft de opdracht van informateur Bart De Wever (N-VA) voor een derde keer verlengd. De Wever krijgt een week extra tijd om een centrumrechtse regering op de been te brengen.

Na zijn ontmoeting met koning Filip liet Bart De Wever niet in zijn kaarten kijken. Als informateur bracht hij voor de derde keer verslag uit over de vorderingen van de federale formatiegesprekken. Voor de eerste keer legde hij ook een schriftelijk voortgangsverslag voor, met daarin "de essentie van wat De Wever ziet als grondslag van een nieuwe regering".

Het ziet ernaar uit dat dit de laatste verlenging is voor De Wever. De voorbije week heeft hij weinig vooruitgang geboekt. Nu krijgt hij een week en één dag respijt, omdat Filip pas op dinsdag terugkeert uit Brazilië, waar hij de Rode Duivels gaat aanmoedigen. Op 25 juni zal De Wever precies één maand informateur zijn. Hij lijkt nu voor de week van de waarheid te staan. "Wij hebben nog geen einddatum vastgelegd, maar op een bepaald moment moeten er wel resultaten komen", klinkt het ook bij N-VA zelf.

Binnen N-VA valt te horen dat een centrumrechtse regering nog lang niet dood en begraven is. De Wever wil nog steeds een regering op de been te brengen met CD&V aan Vlaamse kant en cdH en MR aan Franstalige kant.

Maar cdH vraagt nog steeds meer duidelijkheid over de concrete plannen van De Wever. Die laatste wil zijn onderhandelingspositie echter niet ondermijnen door die op papier te zetten. "Wij wachten op een schriftelijke nota. Dat is de enige manier om het wantrouwen weg te kunnen werken", luidt het in de entourage van cdH-voorzitter Benoît Lutgen. Ook zit er nog steeds een haar in de boter tussen cdH en MR, sinds de liberalen werden uitgesloten bij de Waalse en Brusselse regeringsvorming.