Direct naar artikelinhoud

Piano of gitaar leren spelen? Het kan al vanaf zes jaar

Les volgen in het deeltijds kunstonderwijs moet vanaf zes jaar kunnen voor alle studierichtingen. Dat stelt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die aan een nieuw decreet werkt.

Vandaag kunnen kinderen vanaf zes jaar in de academie terecht voor een dansopleiding en de studierichting beeldende kunst. Voor woordkunst en muziek ligt de instapleeftijd op acht jaar.

Samen met de sector heeft Crevits een voorstel van opleidingenstructuur uitgewerkt waarin de instapleeftijd tegen het schooljaar 2018-2019 verlaagd zou worden. Wanneer een zesjarig kindje zich op 1 september 2018 in de academie zal inschrijven, zou het dus onmiddellijk kunnen starten met een specifieke opleiding muziek, woordkunst, dans of beeldende kunst.

Dit betekent onder meer dat kinderen van zes jaar ook met het aanleren van een instrument zouden kunnen beginnen. Academies zouden er ook voor kunnen kiezen om voor zes- en zevenjarigen een domeinoverschrijdende initiatieopleiding te organiseren zodat de kinderen kunnen proeven van de verschillende studierichtingen om dan op achtjarige leeftijd een keuze te maken. Crevits zal het voorstel tot nieuw decreet dit schooljaar aan de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement voorleggen.

Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) reageert tevreden. Zij ijvert al langer voor een verlaging van de instapleeftijd en presenteerde anderhalve week geleden een online bevraging bij 569 personen daarover. Toen werd duidelijk dat een overgrote meerderheid van de leerkrachten, directieleden en gebruikers van het deeltijds kunstonderwijs meent dat kinderen vroeger met de lessen moeten kunnen beginnen.