Direct naar artikelinhoud

Federaal 'cadeautje' van €5,5 miljard

De Vlaamse regering worstelt met een factuur van maar liefst 5,5 miljard euro voor de ziekenhuizen. Die bevoegdheid is overgekomen van het federale niveau, maar de nodige centen niet. 'Ziekenhuizen wachten al meer dan een jaar op geld', zegt Zorgnet Vlaanderen.

De federale factuur voor de Vlaamse regering blijft niet bij de 200 miljoen euro minder die voor volgend jaar wordt doorgestort. "Een hele patat", omschrijft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) die opdoffer. Maar er sluimert nog een veel hogere rekening op de achtergrond: die van de financiering van de ziekenhuizen, waar de Vlaamse regering al maanden verwoed een oplossing voor tracht te vinden. Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen daarvoor bevoegd. Maar de nodige centen zijn niet mee overgekomen, wel een enorm pak schulden.

Zo is er per jaar maar zo'n 347 miljoen euro voorzien, terwijl de uitgaven voor dit jaar op 501 miljoen euro zouden uitkomen. Er is dus 154 miljoen euro te weinig in kas. Bovendien zou de rekening tegen 2019 nog stijgen tot 555 miljoen euro en dreigt er dus een tekort van 208 miljoen euro.

Daarnaast heeft het federale niveau op het laatste nippertje nog heel wat plannen voor ziekenhuisinvesteringen goedgekeurd, waarvan Vlaanderen de factuur zal mogen ophoesten. Het prijskaartje daarvan wordt op zo'n 480 miljoen euro geraamd. Dat is 370 miljoen euro meer dan eerder voorzien. Tot slot moet Vlaanderen van het federale niveau ook de 5 miljard euro aan schulden overnemen die ziekenhuizen aangingen voor allerlei investeringen. In totaal een hele grote 'patat' van 5,5 miljard, dus.

De Vlaamse regering doet er alles aan om die kosten voor de ziekenhuizen zo veel mogelijk buiten de begroting te houden. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) probeert ook van Europa groen licht te krijgen om nieuwe investeringen niet in één keer maar jaar per jaar te mogen subsidiëren. Met de federale regering wordt eveneens een hartig woordje gesproken over de engagementen die al zijn genomen en waarvan de factuur nu bij de regio's is beland.

Rampzalig op termijn

Ondertussen wachten de Vlaamse ziekenhuizen al meer dan een jaar op geld. "Er wordt momenteel geen enkel nieuwbouw- of renovatieproject nog opgestart", zegt Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen, de koepelvereniging van katholieke ziekenhuizen. "Ik begrijp niet dat een investeringsregering zo met investeringen omgaat. Het is toch verantwoord om deze inspanningen te doen? Denk ook aan de toegevoegde waarde die dit betekent voor de bouwsector."

Sommige ziekenhuizen hoesten voorlopig maar zelf het geld op, ten koste van andere investeringen. Heel wat meer zorginstellingen zouden dan ook in de rode cijfers zitten.

"Vandeurzen heeft dit jaar amper 10 miljoen euro uitgetrokken voor infrastructuurprojecten in de zorgsector, onder meer voor kinderdagverblijven en gehandicaptenvoorzieningen", weet parlementslid Bart Van Malderen (sp.a). "Daarvan is geen enkele euro naar de ziekenhuizen gegaan. Dat belooft op termijn rampzalig te worden."

Het kabinet-Vandeurzen wil nog niets over het probleem kwijt. "Dat wordt het voorwerp van besprekingen aan de regeringstafel", klinkt het. Gisteren zaten de Vlaamse topministers samen over de begroting voor volgend jaar. Iedereen kreeg de kans zijn verlanglijstje op tafel te leggen.

Maar op de échte onderhandelingen is het wachten tot morgen om tegen maandag een begroting te kunnen presenteren. Als het van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) afhangt, wordt er alvast niet aan de dienstencheques geraakt om de rekening te doen kloppen. "Dat is ook zo afgesproken in het regeerakkoord", merkt Muyters' woordvoerder op.