Direct naar artikelinhoud

Duitsland verbiedt salafistische groepering

Duitsland heeft het salafistische netwerk Die wahre Religion (De ware religie) verboden. De vereniging blijkt actief betrokken bij het ronselen van jongeren voor terreurorganisatie IS.

Binnenlandminister Thomas de Maizière maakte het nieuws bekend op een persconferentie. Gisterochtend deed de politie invallen op tweehonderd plaatsen door heel Duitsland. Of daarbij mensen werden opgepakt is niet bekend.

Veel Duitsers kennen Die wahre Religion uit het straatbeeld. Onder het mom van de actie Lies! delen leden op openbare plaatsen zoals stations, markten en beurzen, gratis korans uit. Ze liepen zelfs rond op de Buchmesse in Frankfurt. De organisatie zou ongeveer vijfhonderd leden hebben.

De geestelijk vader van de beweging is de Palestijnse prediker Abou Nagie (52). Hij wordt al jaren in de gaten gehouden door de Duitse veiligheidsdiensten.

Nu heeft het Bundeskriminalamt (BKA) bewijs dat ten minste 140 jongeren na contact met Die wahre Religion zijn afgereisd naar Syrië. Met het verbod op de organisatie, zo stelde de Maizière, geeft de rechtsstaat een duidelijk signaal af dat Duitsland niet tolereert "dat religie misbruikt wordt om een terroristische organisatie te ondersteunen".