Direct naar artikelinhoud

Bourgeois en Magnette bikkelen om transfers

De ministers-presidenten van Vlaanderen en Wallonië gingen met elkaar in debat in Hasselt. En plots ging het weer over de transfers van noord naar zuid.

"Het spijt me zeer, maar de transfers van noord naar zuid worden alleen maar groter." Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tijdens het openingscollege voor de studenten economie aan de Universiteit Hasselt. Daar maakte hij samen met Waals minister-president Paul Magnette (PS) de economische stand op van het land.

"Ja, er zijn nog steeds transfers van Vlaanderen naar Wallonië. Maar je kunt niet zeggen dat die te hoog zijn", vindt Magnette. "Elke Vlaming betaalt jaarlijks 290 euro aan de Walen. Dat is iets meer dan de transfers in Spanje, maar veel minder dan in Zwitserland of Duitsland." Niettemin hoopt Magnette de transfers zo snel mogelijk af te bouwen. "Wij zitten heus niet als een junkie te wachten op een money shot."

Twee democratieën

Bourgeois van zijn kant hecht daar weinig geloof aan. "Ik hoor om de tien jaar hetzelfde verhaal over het afbouwen van de transfers, maar het gebeurt niet." Volgens hem illustreert de situatie vooral dat Vlaanderen en Wallonië nog steeds twee afzonderlijke democratieën zijn. De confederale plannen van N-VA zijn na de voorbije week nog steeds springlevend, klinkt het.

De Vlaamse-regeringsleider maakte van de gelegenheid gebruik om Magnette onder druk te zetten om de vrijhandelsakkoorden tussen de Europese Unie en de VS (TTIP) en Canada (CETA) te steunen. Aan Waalse kant is er verzet tegen die handelsakkoorden. "Laten we elkaar niet langer tegenwerken", riep Bourgeois op. Maar die is niet van plan om zomaar te plooien: "Als ik moet kiezen tussen ja en ja, dan kies ik niet."

Over één ding zijn Bourgeois en Magnette het alvast wél eens: het kan niet dat de federale overheid nu plots bijna 200 miljoen euro minder doorstort naar de regio's. "Dit maakt de begrotingsopdracht nu wel heel moeilijk", aldus Bourgeois. Volgende week moet de Vlaamse begroting rond zijn.