Direct naar artikelinhoud

Donald Muylle bouwt uw keukentje

Donald Muylle van Dovy bouwt al 36 jaar keukens 'alsof ze voor hemzelf zijn'. Samen met speelgoedwinkel Fun bouwt hij nu speelgoedkeukentjes alsof ze voor zijn kleinkinderen zouden zijn.

Een ingebouwd microgolfoventje: check. Een kookplaat met potten: check. Het logo van keukenfabrikant Dovy: check. Voor kleuters vanaf 3 jaar verkoopt Fun vanaf volgende zaterdag houten 'Dovy keukentjes'. Die West-Vlaamse speelgoedketen ging in zee met Donald Muylle (64), West-Vlaams cultfiguur dankzij zijn wat harkerige reclamespotjes.

'Echte' merken werken al langer samen met speelgoedfabrikanten. Sinterklaas brengt al speelgoedboormachines van Bosch, neptuingerief van Gardena of kinderpoetsgerief van Vileda. Wel bijzonder is de nieuwe samenwerking of cobranding tussen twee Belgische bedrijven die elkaar willen versterken.

Geen zwart lijntje

Dovy Keukens leent zijn goede naam uit en kleeft die met stickers op het speelgoed. Fun laat de houten keukentjes bouwen, zij het niet in de Dovy-fabriek zelf. "Ieder zijn specialiteit", vertelt Donald Muylle ons. "Speelgoed is dus niet onze specialiteit. Wij staan wel garant voor controle op de kwaliteit."

Brengt ons bij dé hamvraag. Zijn de minikeukens wel gemaakt van "oerdegelijk laminaat met zwart lijntje", waarop Donald Muylle zo hamert in zijn reclames voor de 'volwassen' keukens? Hij knikt van nee en grijnst breed. "Maar ze zijn ook niet van melamine." Dat is een grapje, want de Roeselarenaar lag in 2013 en 2014 in de clinch met een concurrent-keukenbouwer over welk materiaal het beste was voor de keuken. Laminaat of melamine.

Muylle is zelf viervoudig opa, maar in zijn eigen bloedlijn komen zijn keukentjes voor kleuters fors te laat. "Ik geef toe, ik heb voor mijn eigen kinderen nooit speelgoedkeukentjes gemaakt en intussen zijn onze kleinkinderen al 12, 13, 17 en 18 jaar, maar zij mochten wel met de grote keukens spelen in de toonzaal, zij het voorzichtig."