Direct naar artikelinhoud

Uw vakantie is geld waard

Vakantiedagen omzetten in cash. Geld dat je dan later gebruikt als je wat minder wilt werken, of om die wereldreis te kunnen maken. Met dat voorstel zet SD Worx het loopbaansparen naar zijn hand. De werkgevers reageren afwachtend.

'Werkbaar en wendbaar werk'. Onder dat motto wil federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de Belgische arbeidstijden flexibeler organiseren. Binnen dat pakket past het principe van loopbaansparen. Concreet zullen werknemers vakantiedagen en meeruren kunnen opsparen via een loopbaanspaarrekening. Die dagen of uren kunnen ze dan op een later tijdstip in de loopbaan als vakantie opnemen. De sociale partners kregen van Peeters zes maanden om een concept uit te werken.

Dienstengroep SD Worx wacht daar niet op, en voert het op eigen houtje in, mét een extra dimensie. De werknemers kunnen er vanaf volgende maand voor kiezen om hun extralegale vakantiedagen − dat zijn de dagen boven op de 20 wettelijke vakantiedagen − om te zetten in een budget. In cash dus. "Het systeem dat we hebben uitgewerkt, past binnen het Flex Income Plan, waarmee de werknemer naar eigen behoefte zijn loonpakket kan aanpassen in functie van levensfase en individuele behoeften", stelt Cathy Geerts, hr-directeur bij SD Worx.

"Het is dus altijd de vrije keuze van de werknemer. Binnen dat loopbaansparen hebben we nu de mogelijkheid ingebouwd dat men extralegale vakantiedagen kan omzetten in een loopbaanspaarbudget." Dat budget kun je over verschillende jaren opsparen, en dan opnemen als je er nood aan hebt. Die spaarpot kan daarbovenop aangevuld worden met bijvoorbeeld een aanwervings- of anciënniteitspremie.

"Stel dat je over vijf jaar eens twee maanden wilt opnemen om een grote reis te maken, dan kun je daarvoor sparen, en er de extra vrije dagen mee kopen. Of je gebruikt het budget om het loonverschil bij te passen als je − al dan niet tijdelijk − minder uren gaat werken. Het loopbaansparen vult een beetje het hiaat dat is ontstaan door het schrappen van het ongemotiveerd tijdskrediet."

Juridisch is het een budget waarmee je het recht hebt om dagen terug te kopen op het ogenblik dat het je beter uitkomt binnen je loopbaan. Maar je kunt het net zo goed gebruiken om jezelf wat extra koopkracht te gunnen. De waarde van de vakantiedag hangt af van je loon. Dat gespaarde budget wordt ook geïndexeerd, zodat het mee-evolueert doorheen de jaren.

"Vanaf mei gaan wij het systeem intern uitrollen, maar het is de bedoeling dat het ter beschikking komt van onze klanten die interesse hebben", zegt Cathy Geerts.

Het plan is zo opgebouwd dat het makkelijk ingeschoven kan worden zodra de sociale partners een concept uitwerken zoals voorzien in de wet rond wendbaar en werkbaar werk. "Het is bijvoorbeeld de hoop dat het overdraagbaar wordt, zodat je als werknemer je budget kunt meenemen naar een andere werkgever. Maar nu is voorzien dat je bij vertrek gewoon het opgespaarde budget krijgt uitbetaald", aldus Geerts.

Daar zit een angeltje voor de werkgevers, zegt Monica De Jonghe van werkgeversfederatie VBO. "Die overdraagbaarheid is niet zonder gevaar. Want als mensen dat lang opsparen krijg je een flink geladen rugzakje. Dat moet toch voorzichtig bekeken worden."

Ook bij Unizo is men het idee niet ongenegen, "mits het past binnen de organisatie. Maar als het tegemoetkomt aan een behoefte van werknemer en werkgever, is dat bespreekbaar", zegt de woordvoerder.