Direct naar artikelinhoud

'Vijftig tinten grijs' houdt Guantánamo in de ban

De erotische bestseller Vijftig tinten grijs heeft voor opschudding gezorgd in het gevangenenkamp Guantánamo Bay. Volgens een advocaat van een van de islamitische gevangenen hebben bewakers zijn cliënt dit boek opgedrongen om hem te kwetsen.

De gevangene Ammar al-Baluchi verscheen deze week met het boek op een rechtszitting, dat hem afgelopen maandag door bewakers zou zijn gegeven. Volgens zijn advocaat had Al-Baluchi nooit van Vijftig tinten grijs gehoord totdat Congreslid Jim Moran had gezegd dat het zo populair was in Guantánamo Bay. "Je gelooft nooit wat de bewakers me hebben gegeven", zou de gedetineerde tegen zijn raadsman hebben gezegd.

Het is onduidelijk waar het boek vandaan komt. Het boek dat Baluchi in handen kreeg, droeg niet het zegel dat vereist is voor materiaal van buitenaf. Het heeft ook geen label van de bibliotheek.

Volgens de advocaat is er sprake van een grap of van een poging om "iets te veroorzaken". Hij is niet van plan een formele klacht in te dienen. Wel zei hij: "Als dit als grap was bedoeld, dan is die uit de hand gelopen." Een woordvoerder van het Pentagon wilde geen commentaar geven.

De Democratische afgevaardigde Jim Moran trok vorige maand de aandacht met de stelling dat Guantánamo-gevangenen de voorkeur geven aan de Grijs-cyclus boven de Koran. Dat zou hij hebben gehoord van functionarissen in de gevangenis. Volgens hem geeft dat aan dat de verdachten niet de religieuze moslims zijn die ze pretenderen te zijn.

Baluchi is een van de ongeveer tien gevangenen in Kamp 7, het strengst beveiligde deel van Guantánamo Bay. Hij wordt samen met vier anderen beschuldigd van het trainen en betalen van de kapers van 11 september.