Direct naar artikelinhoud

Onderzoek naar banden Ivoriaanse oplichter met België

Een Ivoriaanse oplichter (45) die in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) werd gearresteerd omdat hij valse bankbiljetten van 1 miljoen dollar probeerde te laten omwisselen beweert gehandeld te hebben als tussenpersoon voor een Belgische diamanthandelaar. De politie van de VAE onderzoekt de zaak.

De verdachte overtuigde een Europese vrouw dat twee biljetten van 1 miljoen dollar authentiek waren. Hij vroeg haar om de biljetten te innen voor kleinere coupures bij de centrale bank van de VAE, in ruil voor 30 procent van de waarde.

Bij de bank viel de vrouw meteen door de mand. Er bestaan immers geen bankbiljetten van 1 miljoen dollar. In overleg met de politie ging de vrouw akkoord om de Ivoriaan opnieuw te ontmoeten onder het voorwendsel dat ze het geld had ontvangen. Toen hij op de afspraak kwam opdagen, werd hij opgepakt.

De verdachte, die illegaal in de VAE leefde, beweert banden te hebben met ons land. Na zijn aanhouding stelde de Ivoriaan gehandeld te hebben “in opdracht van een Belgische diamanthandelaar”. “De verdachte beweerde dat hij niet op de hoogte was dat de bankbiljetten geen waarde hadden en stelde dat hij slechts een bemiddelaar is voor een diamanthandelaar uit België die hem verzocht de briefjes te ruilen voor kleinere coupures baar geld”, verklaarde Rashid Mohammed Bursheed, hoofd van de afdeling georganiseerde misdaad van de politie in Abu Dhabi. “Hij verklaarde ook dat de diamanthandelaar hem nog 154 bijkomende bankbiljetten zou toesturen.” De politie van de VAE onderzoekt nu of die vermeende opdrachtgever echt bestaat.

De autoriteiten in de VAE zoeken nu uit hoe de man aan de biljetten van 1 miljoen dollar raakte. Het gaat om souvenirvaluta die op het internet onder meer verkocht worden door een organisatie uit Florida die zich de International Association of Millionaires (I.A.M.) laat noemen. Ze worden online aan 18,50 dollar verkocht onder het mom dat ze door een uitzonderlijk beperkte oplage aan waarde zullen winnen. In werkelijkheid drukken verkopers zoals de I.A.M verzamelbiljetten bij naargelang de vraag en blijven ze dus relatief waardeloos. De enigen die winst boeken, zijn de gewiekste onlineverkopers zelf. (MR)