Direct naar artikelinhoud

Kardinaal Simonis nam pedofiele priester in bescherming

De Nederlandse kardinaal Ad Simonis heeft, terwijl hij aartsbisschop van Utrecht was, een veroordeelde pedofiele priester de hand boven het hoofd gehouden door hem een nieuwe baan aan te bieden. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse media.

Het nieuws raakte bekend na onderzoek door NRC Handelsblad, de Nederlandse Wereldomroep en het tv-programma Nieuwsuur. Volgens de bronnen hielp kardinaal Ad Simonis, destijds aartsbisschop van Utrecht, begin jaren ’90 een voor pedofilie veroordeelde priester aan een nieuwe baan. In 1990 had de man een celstraf van drie maanden voorwaardelijk gekregen op beschuldiging van seksueel misbruik van drie 14-jarige jongens. Kort daarna kon de priester evenwel in de buurt van Amersfoort weer aan de slag, waar hij opnieuw in de fout ging. Daar vergreep de parochieherder zich aan tientallen jongens.

Volgens NRC probeerden de ouders van de slachtoffers verhaal te halen bij de kardinaal, maar daar vielen hun klachten in dovemansoren. Onlangs stelde Simonis overigens nog dat seksueel misbruik pas in de loop van de jaren ’90 op de agenda kwam te staan, en dat het daarvoor niet bestond. De priester van wie sprake werd vorig jaar wel uit zijn ambt ontzet door Simonis’ opvolger, Wim Eijk.

Volgens de media die de zaak uitspitten, was Simonis perfect op de hoogte van het gedrag van de priester, en was hij daarover geïnformeerd door Philippe Bär, de toenmalige bisschop van Rotterdam. Bär haalde de man uit Zoetermeer weg, waarna hij dankzij Simonis’ tussenkomst in Amersfoort dus terechtkon, waar hij de Sint-Henricusparochie onder zijn hoede kreeg. Ofschoon Simonis het verleden van de priester kende, verzuimde hij de parochianen in te lichten.

In de periode 1987-2008 dienden zes slachtoffers klacht in tegen de priester. Hoewel de man in 1988 een bekentenis had afgelegd, werd de zaak door het parket geseponeerd. In 1990 volgde er wel een veroordeling wegens seksueel misbruik van drie minderjarige jongens een jaar eerder. Drie jaar geleden ontving ook de politie in Amersfoort twee aangiften, op grond waarvan een nieuw onderzoek geopend werd. Volgens NRC kon daar echter geen verder gevolg aan worden gegeven omdat de affaires te weinig bewijslast bevatten of verjaard waren.

Slachtoffers die naar de media stapten, zijn woest over Simonis’ opstelling. “Hij zei me: ‘Dit bestaat niet in de rooms-katholieke kerk, daar doen we niet aan’”, zei de moeder van een jongeman die als 12-jarige misdienaar misbruikt werd. Een ander slachtoffer beschuldigt Simonis ervan “willens en wetens een pedoseksuele priester in bescherming genomen te hebben, terwijl hij zijn gelovige gemeenschap had moeten beschermen.”(LD)