Direct naar artikelinhoud

FC Belastingontduiking

De president van de beste voetbalclub van de wereld, Bayern München, moet vandaag voor de rechter verschijnen wegens belastingontduiking. Duitse media spreken van 'het proces van het jaar'.

Het was bepaald geen fijn weekeinde voor Uli Hoeness, die er zaterdag niet bij was in Wolfsburg, waar zijn club geen spaander heel hield van de plaatselijke 'wolven' en met 1-6 won. De president zit de laatste tijd niet graag op een 'vijandelijke' tribune, in stadions vol hatelijke spreekkoren: 'Hoeness in den Knast!' (Hoeness in de cel). Alleen thuis in het vergevingsgezinde München zingen de fans nog steeds 'Uli Hoeness, Uli Hoeness, du bist der beste Mann'.

Hoeness (62) heeft de Europese kampioen tot een financieel zeer gezonde en sportief welhaast onoverwinnelijke club gekneed. Daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Privé heeft de slagerszoon er echter een grote puinhoop van gemaakt. Jarenlang bezat hij bankrekeningen in Zwitserland, met geld dat hij - saillant - in 2011 van een voormalige baas van Adidas had gekregen. Meer dan 3,5 miljoen euro zou de voetbalbons voor de Duitse belastingdienst hebben achtergehouden.

Een jaar geleden gaf Hoeness zichzelf bij de Duitse belastingdienst aan. Wellicht was hem ter ore gekomen dat journalisten van weekblad Stern in Zwitserland aan het speuren waren naar zijn financiële handel en wandel.

Hoeness vertelde de autoriteiten destijds vol berouw dat hij vele miljoenen op een rekening van de Zwitserse bank Vontobel had staan, een bedrag waarover hij geen belasting had betaald. Hij gebruikte dat geld om mee te speculeren. Hij was daaraan "verslaafd", vertelde hij in een opzienbarend interview met Die Zeit.

Woekerwinsten

Hoeness was bereid de belasting, plus een forse boete, alsnog te betalen. Daarmee is de kous in het huidige Duitse belastingklimaat niet af. Amnestie geldt in principe slechts voor bedragen tot 1 miljoen euro, en daar lag Hoeness met zijn niet opgegeven woekerwinsten ver boven.

Het Openbaar Ministerie in München ging tot vervolging over. Vandaag begint het proces, onder massale mediabelangstelling. Donderdag kan er al een uitspraak op tafel liggen. De hamvraag: moet Hoeness de gevangenis in? Juristen zijn het er niet over eens. De president van Bayern (en eigenaar van een winstgevende worstfabriek) kan met een forse boete en een voorwaardelijke straf wegkomen. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, tot wel 15 jaar, behoort ook tot de mogelijkheden.

De voortekenen zijn ongunstig. Belastingontduikers worden in Duitsland de laatste jaren keihard aangepakt. Alleen al in Baden-Württemberg werd volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung in 2013 in totaal 146 jaar celstraf wegens belastingontduiking opgelegd. Tot vrijspraak komt het in dit soort processen zelden.