Direct naar artikelinhoud

Prijs van uw dure huis valt best mee

De Belgische woningmarkt is helemaal niet zo overgewaardeerd, stellen de KU Leuven en vastgoedmakelaar ERA. De prijsstijging is, na aftrek van de inflatie, deels te verklaren door verbeteringen aan de huizen, zoals dubbel glas.

Belgie heeft de meest overgewaardeerde huizenmarkt ter wereld, met woningprijzen die 49 procent te hoog zijn als je kijkt naar de Belgische gezinsinkomens, was de conclusie van de Europese onderzoeksinstelling Oeso eerder dit jaar. Het getal geeft voeding aan het gevoel van velen die een betaalbare woning zoeken: een huis of appartement is veel te duur tegenwoordig.

Volgens de Leuvense economieprofessor Erik Buyst verdient dat sentiment een nuancering. Zeker, de woningprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Maar over de periode tussen 2005 en 2013 blijft na aftrek van de inflatie van 21 procent in Vlaanderen een netto prijsstijging van 17 procent over. Dan valt het wel mee met de overwaardering, want menig verkochte woning is in die jaren op tal van punten ook verbeterd.

Het gaat dan om meer dubbel glas en andere energiebesparende maatregelen, mooiere badkamers en dergelijke. Dat blijkt uit de details van 28.000 woningverkopen in Vlaanderen over de afgelopen acht jaar, die Buyst in de databank van de ERA-makelaars kon bekijken. Brussel is in het onderzoek niet meegenomen.

Koopkracht

Maar zijn hoge Vlaamse woningprijzen daarmee afdoende gerechtvaardigd? "Daar doen we geen uitspraak over", zegt Buyst. Zo blijft het een feit dat het woningaanbod in de stadsranden van de grote steden aanmerkelijk duurder is, en dat appartementen in de kustgemeenten 'bijzonder duur" zijn. "Daarmee vertel ik niets nieuws."

Consumentenorganisatie Test-Aankoop stemt samen met de bevindingen van Buyst. "Prijsstijgingen van huizen zijn vooral sterk gelieerd aan de inflatie", zegt Jan Moers van Test-Aankoop. Daarnaast is er het gegeven dat inkomens de laatste jaren door economische tegenwind minder stijgen. De koopkracht van de huizenkoper wordt er dus niet beter op - dat werkt het gevoel in de hand dat woningen te duur zijn geworden.

Van een vastgoedbubbel is echter over heel het land bekeken geen sprake. "Vastgoedbubbels worden gekenmerkt door plotse enorme prijsstijgingen", merkte de Confederatie Bouw al eerder op naar aanleiding van het Oeso-onderzoek. Volgens cijfers van de FOD Economie zijn de woningprijzen in de eerste helft van dit jaar gemiddeld 2,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Voor wie zich afvraagt of de prijzen nog eens gaan dalen, is er sinds kort deels goed nieuws. De gemiddelde prijs voor een gewoon woonhuis daalde van mei tot juli lichtjes, met 194 euro tot 195.458 euro. Het appartement blijft echter maar duurder worden: er kwam weer 4.155 euro bij, waarmee de modale prijs op 209.450 euro komt.

De goedkoopste woningen in Vlaanderen zijn te vinden in het West-Vlaamse Mesen. Daar kost een woonhuis gemiddeld 118.417 euro. Ook het Vlaams-Brabantse Geetbets en het West-Vlaamse Menen zijn bij de goedkoopste drie gemeenten in Vlaanderen.

Goedkoop Wallonië

Wie de goedkoopste huizen van het land wil, moet een eind de taalgrens over. De twintig goedkoopste gemeenten liggen stuk voor stuk in het Waalse Gewest. In Quaregnon, Colfontaine en Viroinval kosten de huizen het minst. In het Henegouwse Quaregnon is een koper gemiddeld 86.974 euro kwijt voor een woning.

In Brussel is Sint-Jans-Molenbeek het minst duur, met een gemiddelde verkoopprijs van 247.212 euro. De prijzigste Belgische gemeente is Elsene, waar de modale woning nu 561.731 euro kost. De vijf duurste gemeenten in België liggen allemaal in het Brussels gewest: het zijn naast Elsene Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ukkel en Etterbeek.