Direct naar artikelinhoud

Artiesten EMI Belgium nog steeds onzeker over toekomst

Bart Peeters, Clouseau en de andere artiesten van EMI Belgium weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn, nu de Europese commissie bevestigd heeft dat de platenmaatschappij verkocht moet worden.

Ozark Henry, Raymond van het Groenewoud, Clouseau, Bart Peeters, Roland, Buscemi: de Belgische artiesten die hun platen uitbrengen via EMI Belgium zijn niet van de minsten. Maar bij welke platenmaatschappij ze hun volgende plaat zullen uitgeven, is nog steeds niet zeker.

De bron van onzekerheid is de overname van EMI door Universal. Die is toegestaan, besliste de Europese commissie, op voorwaarde dat een flink deel van EMI onmiddellijk doorverkocht wordt. Anders zou Universal veel te veel macht krijgen, meent de Europese Commissie. Daardoor komen in een keer een pak artiesten vrij op de markt. Internationale kleppers als Coldplay, Kylie Minogue en David Guetta, maar ook de Belgische artiesten. EMI Belgium is immers een van de platenmaatschappijen die te koop staan.

Hoewel al bijna twee maanden bekend is dat EMI Belgium in de etalage staat, staat de verkoop nog geen stap verder. Een door Europa aangesteld comité moet nu alle data verzamelen van de verschillende platenmaatschappijen die Universal moet afstoten. Die data moeten aan de geïnteresseerde kopers voorgelegd worden, waarop die kunnen beslissen al dan niet mee te bieden. Daarna moeten de biedingen op solvabiliteit onderzocht worden en zal men nagaan of de koper verstand van de platenindustrie heeft.

Plaat uitstellen

Bovendien is het ook nog niet zeker of de verschillende onderdelen van EMI apart of als pakket verkocht zullen worden. De verwachting is dat alles samen van de hand zal gedaan worden, wat het aantal potentiële kopers meteen beperkt. Vooral Warner en BMG, dat al te kennen gegeven heeft hier wel trek in te hebben, gaan over de tong.

Een lang proces, met andere woorden, dat algauw een halfjaar kan duren vooraleer het personeel en de artiesten van EMI Belgium eindelijk zullen weten wie hun nieuwe eigenaar wordt. Al lijken ze voorlopig nog niet echt wakker van te liggen. "Het is nog wat te vroeg", zegt Cindy Terriere, de manager van Clouseau. "We moeten gewoon afwachten", geeft ook Stijn Peeters, broer en manager van Bart, aan. "We werken al lang samen met EMI Belgium en voor ons zijn de mensen daar belangrijker dan het bedrijf. En dat is dan in de eerste plaats Erwin Goegebeur (de baas van EMI in België en Nederland, JDB), met wie we moreel verbonden zijn. Alleen hebben we natuurlijk geen contract met hem, maar met EMI. Het is dus nog onduidelijk of we zullen kunnen blijven samenwerken, al is dat niet nieuw. In het verleden was dat ook al een paar keer zo. We zien dus wel."

Bij EMI Belgium kan men nog niet veel over de verkoop zeggen, ook al omdat ze pas na 1 oktober mogen communiceren over wat er allemaal staat te gebeuren. Maar hoewel zijn toekomst en die van zijn personeel nog onzeker is, laat Erwin Goegebeur er nu nog zijn slaap niet voor. "We leven ondertussen al enkele maanden in deze situatie en kunnen alleen maar afwachten wat er zal gebeuren. Maar ondertussen hebben we nog voldoende releases de volgende maanden. We weten dus zeker nog wat te doen."

Goegebeur geeft wel toe dat de onzekerheid over wie de nieuwe eigenaar wordt, niet op alle vlakken even bevorderlijk is. "Voor groepen die volgend voorjaar, wanneer we nieuws verwachten over de nieuwe eigenaar, een nieuwe plaat willen uitbrengen, zullen we kijken of een latere timing niet beter is. Ook nieuwe artiesten een contract aanbieden is nu niet evident: die groepen willen logischerwijze ook weten waar ze aan toe zijn en zicht hebben op de lange termijn."