Direct naar artikelinhoud

Pesters 13-jarig meisje mogelijk voor jeugdrechter

Het parket van Kortrijk heeft een onderzoek geopend naar de jongeren die een 13-jarig meisje zouden hebben gepest. In een YouTubefilmpje is te zien hoe de daders het meisje omsingelen, schoppen en aan de haren trekken. 'Mogelijk moeten de jongeren voor de jeugdrechter verschijnen', zegt Karlien Ververken van het parket.

De feiten dateren van dinsdag maar kwamen pas donderdag aan het licht, nadat de moeder van het slachtoffer het filmpje op Facebook plaatste. Op het filmpje is te zien hoe de 13-jarige Kayleigh V. uit Tielt op de stoep zit te wachten op de bus. Plotseling omsingelen enkele jongeren haar. Een meisje in skinny jeans en leren jas trekt het slachtoffer hardhandig aan de arm. Daarna slaat en schopt ze minutenlang het slachtoffer, terwijl ze ook regelmatig aan haar haren trekt.

Kayleigh en haar ouders dienden een klacht in bij de lokale politie van Tielt. Kort nadien heeft het parket van Kortrijk echter het onderzoek in handen genomen. "Dit zijn ernstige feiten en ze zullen ook ernstig onderzocht worden", benadrukt Karlien Ververken van het parket van Kortrijk. Het parket gaat zowel getuigen, daders als het slachtoffer verhoren om de exacte situatie van het incident te achterhalen. Ook hun ouders zullen gehoord worden.

"Op basis van het onderzoek zal het parket beslissen of de jongeren voor de jeugdrechter moeten verschijnen. In dat geval riskeren ze tot een jaar opsluiting", zegt Ververken.

Zowel de daders als het slachtoffer lopen school in het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) in Roeselare. Naar alle waarschijnlijkheid mogen twee daders niet meer terugkomen in september, maar dat wil de school nog niet bevestigen. "Eerst willen we verder overleg plegen met de ouders van de betrokkenen. Daar hebben ze recht op", benadrukt schooldirecteur Bart Vandenberghe. De school heeft naar eigen zeggen geen weet van eerdere pesterijen. Zowel de directeur als de leerkrachten zijn erg geschrokken van de beelden.

Kayleigh zou bovendien aan een lichte autismespectrumstoornis leiden. Het gerechtelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of ze daarom werd gepest door haar medeleerlingen.