Direct naar artikelinhoud

Insecten paren sneller bij slecht weer

BIOLOGIE -

De luchtdruk beïnvloedt het paargedrag van insecten, stellen biologen Ana Cristina Pellegrino en José Maurício Bento van de Universiteit van São Paulo. Door te anticiperen op slecht weer vermijden ze dat ze gewond of gedood worden ten gevolge van sterke wind of regenval. De onderzoekers bestudeerden onder andere het gedrag van een kleine keversoort, deDiabrotica speciosa. Wanneer de luchtdruk daalde, gingen de mannetjes sneller tot paring over. Bij een stabiele of stijgende luchtdruk nemen ze rustig hun tijd om vrouwtjes het hof te maken alvorens te paren. Ook andere insectensoorten passen hun gedrag aan, bijvoorbeeld door minder luid te 'roepen' bij een dalende luchtdruk.

GEZONDHEID - Aanhoudende darminfecties kunnen worden behandeld met een pil. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Calgary, in Canada. Bacteriën uit menselijke mest vormen het hoofdingrediënt van de nieuwe pil. Sommige mensen lijden ten gevolge van overwoekering door de bacterieClostridium difficileaan een infectie die zeer zware diarree veroorzaakt. Zo'n infectie kan ontstaan wanneer antibiotica de 'goede' bacteriën uitroeien en het evenwicht in de darmflora verstoren. Tot nu toe is er vooral onderzoek gebeurd naar stoelgangtransplantatie, maar dat is een oncomfortabele ingreep. De fecale bacteriën worden in het darmstelsel gebracht via een buis door de anus of de neus. "Pillen zijn veel gemakkelijker en vergen geen dure, ingrijpende procedure", zegt Thomas Louie, een van de onderzoekers.

PSYCHOLOGIE - Wetenschappers van de Yale School of Medicine (VS) hebben een verband gevonden tussen onze leeftijd en de manier waarop we besluiten nemen. Testpersonen, van 12 tot 90 jaar, lieten ze zowel een winstproef als een verliesproef afleggen. Bij de eerste proef konden de deelnemers geld winnen, bij de verliesproef ging het om negatieve bedragen. Oudere mensen, ook wanneer ze gezond waren, bleken minder risico's te nemen bij de winstproef en meer risico's bij de verliesproef. Het onderzoek plaatst vraagtekens bij het idee dat volwassen mensen van elke leeftijd in staat zijn hun eigen financiële keuzes te maken.

BIOTECHNOLOGIE - Vorsers van de Universiteit van California Los Angeles hebben een manier gevonden om biobrandstof te produceren die goedkoper en properder is. De huidige productiemethoden zijn vaak te duur en daarbij komt te veel koolstofdioxide vrij om zinvol te zijn. Wanneer men suiker laat vergisten tot ethanol gaat een derde van de koolstof verloren in de vorm van CO2. De nieuwe techniek laat toe om tot 50 procent meer biobrandstof te halen uit suiker. Daarvoor gebruikten de onderzoekers genetisch gemodificeerde E. coli-bacteriën. Ook gistcellen zouden zo gemodificeerd kunnen worden dat ze alle koolstof uit suiker gebruiken voor de biobrandstof. Doordat de nieuwe aanpak meer ethanol haalt uit suiker, is er minder land nodig om biomassa te kweken. Ook dat resulteert in een lagere uitstoot van CO2.