Direct naar artikelinhoud

Homoseksuele Elton John 'niet welkom in Rusland'

Twee extremistische religieuze organisaties hebben de Russische president Poetin gevraagd om de concerten van Elton John begin december te verbieden. Reden: de homoseksuele geaardheid van de zanger.

Als het aan het 'Comitee van de Ouders van de Oeral' of aan de 'Unie van het Orthodoxe Broederschap' ligt, dan is de Britse popster Elton John op 6 en 7 december niet welkom in Moskou of Kazan, waar twee concerten zijn gepland. Yoery Agesjtsjev van het Broederschap vraagt uitdrukkelijk om de zanger weg te houden "zodat hij het niet op onze kinderen gemunt kan hebben". Bovendien, dixit Agesjtsjev, "gaan de uitlatingen van Elton John regelrecht in tegen onze nationale wetgeving".

Agesjtsjev haalde in de voorbije jaren al herhaaldelijk de media als frontman bij de gewelddadige protesten tegen de Gay Pride en zijn organisatie wordt door de Britse onderzoekster Stella Rock omschreven als "symbool voor de ergste aspecten van postcommunistische orthodoxie". De beweging wordt volgens haar "geplaagd door xenofobie, antisemitisme, onverdraagzaamheid en politiek conservatisme".

Anti-Poetinprotest

In juni werd een controversiële wet goedgekeurd die het "verspreiden van homoseksuele propaganda" uitdrukkelijk verbiedt. Eerdere pogingen om een vergelijkbare wet door het parlement te loodsen werden in 2003, 2004 en 2006 tegengehouden als in strijd met de Russische grondwet.

Maar terwijl de uitvoerende macht dergelijke homofobe initiatieven eerder een halt toeriep, worden ze nu aangemoedigd. In een deze zomer gepubliceerd rapport legt de Amerikaanse denktank Human Rights First uit dat deze koerswijziging alles te maken heeft met de anti-Poetinprotesten van eind 2011. Toen de huidige president in mei 2012 terug aan de macht kwam, nam hij tal van maatregelen om zich de steun te verzekeren van het conservatieve Russische platteland en om de stedelijke, hoog opgeleide middenklasse die tegen hem op straat was gekomen, in een slecht daglicht te stellen.

Holebihaat

Sinds de goedkeuring van de wet werd ook een nieuw voorstel ingediend, waarbij vaders of moeders van wie bekend was dat ze holebi waren, de voogdij over hun kinderen zouden verliezen. De indiener van dat voorstel, Alexiei Zjoeravlev, die tot de partij van Poetin behoort, zei eerder deze maand in een interview dat "dergelijke ouders hun kinderen corrumperen en dat het bijgevolg duidelijk verkieslijk is om die zonen en dochters in weeshuizen onder te brengen".

Dat Russische parlementariërs zich aan dergelijke uitspraken wagen, is niet echt verwonderlijk als je kijkt naar de resultaten van recente opiniepeilingen.

Eerder deze maand bleek uit een poll van het Russisch Onderzoekscentrum voor Publieke Opinie dat niet minder dan 51 procent van 1.600 ondervraagden in 45 Russische regio's zei "onder geen enkele voorwaarde" een holebi als buur of als collega te willen.

Hetzelfde onderzoek gaf aan dat zes op de tien Russen extreem trots zijn op hun land en 93 procent van hen vond dat mensen uit Tsjetsjenië of Dagestan - twee Russische Kaukasusrepublieken - niet als Russische staatsburgers beschouwd kunnen worden. De peiling geeft met andere woorden aan dat homofobie in Rusland niet zelden gepaard gaat met ultranationalisme en racisme.

Seks op het dak

Elton John zelf heeft ondertussen ook gereageerd op de uitlatingen van de Russische fundamentalistische bewegingen. Hij zegt toch te willen optreden en die kansen te benutten om "de holebi's in Rusland een hart onder de riem te steken".

Dat deed de zanger ook vorige week al. Toen maakte hij in de Britse krantThe Observerbekend ooit seks te hebben gehad met een Russische geheimagent. Hij deed dat om hem te compromitteren. Die feiten dateren van 1979, toen John, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, een reis naar de Sovjet-Unie maakte. "Ik wist dat we toen de hele tijd in de gaten gehouden werden. Ik had een tolk die duidelijk voor de KGB werkte. Het draaide erop uit dat ik seks met hem had op het dak van mijn hotel", verklaarde hij.