Direct naar artikelinhoud

Wallonië pakt zwerfvuil aan met statiegeld

De nieuwe Waalse regering wil statiegeld op blikjes en plastic verpakkingen invoeren om zwerfvuil tegen te gaan. Bij ons laat de Vlaamse regering onderzoeken wat de impact is van een eventuele invoering van statiegeld op blik en plastic.

Wallonië zit met een zwerfvuilprobleem. Sommige schattingen geven aan dat 5 procent van alle blikjes in de natuur verdwijnt. "Je moet vaststellen dat Wallonië een van de vuilste regio's van Europa is", zei Waals milieuminister Carlo di Antonio (cdH) op de Waalse radiozender Bel-RTL.

De invoering van statiegeld op verpakkingen als blik zou het zwerfvuil drastisch moeten terugdringen. Het opruimen van dat zwerfvuil kost de overheid handenvol geld. De Waalse overheid betaalt jaarlijks 20 miljoen euro om de gewestwegen en snelwegen proper te houden, voor de Waalse gemeenten loopt de factuur zelfs in de honderden miljoenen.

Di Antonio denkt dat een tarief van 10 eurocent per blikje voldoende zou kunnen zijn. Hij hoopt het zwerfvuilprobleem in Wallonië in twee jaar te kunnen oplossen.

Ook in het Vlaams regeerakkoord staat de mogelijke invoering van statiegeld op blik en plastic flessen vermeld. "Vlaanderen behoort inzake afvalbeleid tot de Europese top - en dat willen we zo houden door ons in te schrijven in een innovatieve kringloopeconomie. Zo laten we een impactanalyse doen van de invoering van statiegeld op (plastic) flessen en blik", staat er te lezen.

De Vlaamse regeringspartners willen voornamelijk kijken naar het succes in het buitenland. Het concept wordt al jaren toegepast door andere Europese landen. In Duitsland werd het al in 2003 ingevoerd en zorgde voor een sterke vermindering van zwerfafval. Ook daklozen kunnen handig gebruikmaken van het initiatief en op die manier aan geld komen. Zowel in Duitsland als in Nederland kun je 25 eurocent verdienen per blikje of plastic fles.

De voedings- en recyclage-industrie ontkent niet dat het initiatief het zwerfvuil in ons land zal doen afnemen, maar zegt wel dat het ons huidig afvalsysteem ingewikkelder zal maken. Volgens hen wordt er door het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flessen een nieuwe afvalstroom aangemaakt, wat voor meer kosten zal zorgen.