Direct naar artikelinhoud
Spionage

Chinese spionnen stelen geheimen Nederlands chipmachinebedrijf: schade tot in de honderden miljoenen

Chinese spionnen stelen geheimen Nederlands chipmachinebedrijf: schade tot in de honderden miljoenen
Beeld ANP XTRA

Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. De daders zijn voormalig hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad .

Met een schade van enkele honderden miljoenen euro’s is het voor zover bekend de grootste spionage ooit bij een Nederlands bedrijf. De Chinese spionnen hebben als ASML-medewerkers jarenlang toegang gehad tot de interne netwerken in de vestiging in het Amerikaanse San Jose, en maakten daar broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buit.

De diefstal gebeurde onder regie van de in 2014 opgerichte ASML-concurrent XTAL. Aan dat bedrijf werd de gestolen informatie doorgespeeld. Daardoor kon XTAL een jaar later al grote klanten wegkapen bij ASML, waaronder elektronicagigant Samsung. Een rechter in Californië veroordeelde XTAL eind 2018 tot een schadevergoeding van 223 miljoen dollar (een kleine 200 miljoen euro), zo blijkt uit een vonnis dat tot nog toe onopgemerkt bleef, behalve op enkele juridische blogs. XTAL vroeg eind vorig jaar het faillissement aan.

Chinese staatsteun

Hoewel ASML geen harde bewijzen heeft aangetroffen voor banden tussen de Chinese staat en XTAL, blijkt uit onderzoek van het FD dat XTAL’s Chinese moederbedrijf Dongfang Jingyuan banden heeft met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het bedrijf krijgt staatssteun voor een project dat de Chinese positie op de chipmarkt moet versterken.

Een verstoorde houding tussen ASML en China is lastig voor het bedrijf, omdat het land een belangrijke afzetmarkt is voor het bedrijf met bovendien veel groeipotentieel. Ook maakt de ASML-top zich volgens het FD zorgen over politieke druk vanuit de VS, die zich mogelijk willen mengen in de export van machines naar China.