Direct naar artikelinhoud

Tourwinnaar Froome showt gele trui in Aalst

Het 78ste Natourcriterium van Aalst pakte uit met Tourwinnaar Chris Froome. Ook nummer twee Nairo Quintana zou zijn opwachting maken, maar de Colombiaan gaf in extremis, onder dwang van zijn ploeg, forfait.

Tienduizenden toeschouwers trotseerden de broeierige binnenstad om een glimp op te vangen van het aantrekkelijke deelnemersveld, zelfs na het afhaken van Quintana. Naast Froome, wiens komst de organisatie een kleine 50.000 euro kostte, sierden ook Richie Porte, Kanstantsin Siwtsjow, ritwinnaar Matteo Trentin en 33 anderen het criterium. Het was genieten, daar in Aalst. Niet alleen voor de toeschouwers want ook topvedette Chris Froome vond het prachtig.

"Na een lange en zware Tour is dit als vakantie", grapte de winnaar van de honderdste Tour. "Criteriums horen bij het wielrennen. Dus doe ik dat met plezier. Toch heb ik nog veel ambitie voor de rest van het seizoen. Als ik de conditie kan houden, dan wil ik een gooi doen naar de wereldtitel in Firenze. Al hoef ik daar nu nog niet aan te denken."

De Colombiaanse klimgeit Nairo Quintana was de grote afwezige. De organisatie zat bijzonder verveeld met de zaak. "Er is een getekend contract met Quintana en de ploegmanager", aldus Maarten van Steen van Cycling Service. Toch vervalt zo'n contract als de manager zijn toestemming intrekt. Dat was het geval, met als drogreden dat Quintana zaterdag in San Sebastian zou rijden. Dat was al bekend bij de ondertekening van het contract ruim anderhalve week geleden.

"Feit is dat Quintana in moeilijke contractonderhandelingen is met zijn ploeg Movistar en dat daar de reden van zijn afwezigheid moet gezocht worden", zei Van Steen.

De Belgische tourdelegatie bleef beperkt tot Kris Boeckmans. Jan Bakelants en Thomas De Gendt waren te duur of te moe, terwijl de Lottorenners om sponsorredenen niet mochten deelnemen. Aalst kreeg met Chris Froome een logische en verdiende winnaar. De Brit liet zijn ploegmaat Richie Porte en QuickSteprenner Matteo Trentin achter zich aan de meet.

"Het voelt heel goed aan om te winnen voor zo'n massa volk. Toch is dit ontspanning in vergelijking met de hectische weken in de Tour", besloot de Brit die kwistig handtekeningen uitdeelde en met de fans op de foto ging.