Direct naar artikelinhoud

Aantal asielaanvragen in België daalt met 15 procent

In 2012 zijn ongeveer 21.500 asielaanvragen ingediend in België. Dat is goed 15 procent minder dan vorig jaar. 'Onze aanpak werkt', zegt staatssecretaris De Block (Open Vld).

Vorig jaar werden 25.500 asielaanvragen ingediend. Dat was toen een absoluut record. De toestroom is vandaag een stuk gestopt, blijkt uit de statistieken van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). "We boeken dit resultaat dankzij goede samenwerking", zegt staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open Vld). "Ik heb enerzijds de organisaties zelf rond de tafel gezet. En anderzijds die instanties en Fedasil. Hun opdracht: samenwerken aan een humaan en correct beleid. Dankzij onze initiatieven is de asielcrisis onder controle."

De Block verwijst onder meer naar de versnelde procedures bij DVZ. De doorlooptijd voor nieuwe asielaanvragen bedraagt gemiddeld 101 dagen. De stapel van 14.700 oude dossiers (januari 2012) is intussen geslonken tot 12.000 (november 2012). En tegen midden 2014 moet de volledige achterstand weggewerkt zijn. "Een zeer belangrijke klus."

Ook de strengere controle op aanvragen om medische redenen is een succes volgens De Block. Sinds februari kan een medische regularisatie alleen voor 'zeer ernstige gezondheidsredenen'.

De meervoudige asielaanvragen, vooral uit Afghanistan en Kosovo, blijven wel een probleem. Meer dan 30 procent van de asielaanvragen dit jaar is de tweede, derde of vierde poging.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen blijft kritisch. "Cijfers zijn cijfers", reageert directrice Els Keytsman. "Wij kijken naar vluchtelingen vanuit humaan oogpunt. En daar is nog veel werk. De vraag is ook niet: daalt het aantal aanvragen? Maar: kunnen mensen veiligheid zoeken en krijgen in België? Door de strenge Europese regels wordt dat steeds moeilijker.