Direct naar artikelinhoud

Biofarmagroep UCB verlaagt vooruitzichten

Het biofarmabedrijf UCB heeft er een sterk 2010 op zitten, waarin zowel de oude portfolio als de nieuwe producten degelijk presteerden. 2011 wordt moeilijker, omdat het Europese patent op het topproduct Keppra vervalt. Dat weerspiegelt zich dan ook in de outlook voor het volledige jaar. Die oogt in vergelijking met de analistenconsensus aan de conservatieve kant. Maar UCB spreekt dat tegen. “Onze zogezegde conservatieve houding is een mythe”, luidt het.

De omzet van UCB steeg in 2010 met 3 procent tot 3,218 miljard euro. Dat is beter dan de 3,125 miljard euro die de analisten gemiddeld hadden verwacht. Ook de recurrente operationele winst komt met 467 miljoen euro hoger uit dan de gemiddelde verwachting van 449 miljoen.

De kernwinst per aandeel bedraagt 1,99 euro, tegenover 1,74 euro een jaar eerder. Het brutodividend stijgt met 2 procent tot 98 eurocent per aandeel.

De hogere omzet is vooral het gevolg van de forse stijging van de verkoop van de drie nieuwe kernproducten van UCB: Cimzia tegen reumatoïde artritis (+163%), het anti-epilepsiemiddel Vimpat (+190%) en Neupro tegen de ziekte van Parkinson (+34%).