Direct naar artikelinhoud

OIVO-studies roepen vragen op

Een aantal enquêtes die OIVO heeft uitgevoerd, hebben gecontesteerde resultaten opgebracht.

lOktober 2008:Studie over stralingsbelasting. OIVO heeft het stralingsniveau in 31 Belgische woningen gemeten. Volgens Stop Umts, een organisatie die informatie aanbiedt over elektromagnetische straling, staan er in het rapport echter uitspraken die ronduit fout zijn. Zo zou OIVO beweren dat de aanwezigheid van een gsm-mast of draadloos internet geen invloed heeft op het stralingsniveau. "Dat dit een foutieve en absurde uitspraak is, kan door iedere idioot met een meettoestel worden nagegaan", staat op de website van Stop Umts te lezen.

lMaart 2009: Onderzoek naar het aantal rokers. Net zoals de jaren ervoor zou 20 procent van de bevolking roken. Dat is opmerkelijk, aangezien de Stichting tegen Kanker een week eerder heeft bekendgemaakt dat het aantal rokers van 30 tot 32 procent is gestegen. Denise Van den Broeck, toenmalig OIVO-persverantwoordelijke, kan hier geen geloofwaardige verklaring voor geven. "We willen geen hetze veroorzaken. We hopen, net als de Stichting tegen Kanker neem ik aan, dat er maatregelen komen om het roken te verminderen", zo verklaarde ze in deze krant (DM 9/3/2009).

lFebruari 2010: Enquête over Valentijn. Volgens OIVO vieren vooral mensen uit hoge sociale groepen de feestdag. Dat zou het "commerciële aspect" van de gebeurtenis benadrukken. Er wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen mensen met of zonder relatie, hoewel net dat aspect bepaalt wie meedoet aan Valentijn.

lMaart 2010: Federaal parlementslid Magda Raemaeckers (sp.a) stelt een vraag aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) omtrent een studie die OIVO had gepubliceerd over jongeren en drugs. Onkelinx verklaart dat het merendeel van de cijfers onjuist zijn.

lOktober 2010: Enquête over geloof in het paranormale. Walen die op het platteland wonen zouden het meest bijgelovig zijn (35 procent) en het vaakst geloven in de praktijken van genezers (47 procent). Maar vreemd genoeg omschrijft het rapport de Walen die op het platteland wonen even verder als "non-believers". Maar liefst 'nul procent' zou in de voorspellingen van waarzeggers geloven.