Direct naar artikelinhoud

ETA-lid opgepakt in Oostende

In Oostende is zaterdagochtend een vermoedelijk lid van de Baskische terreurbeweging ETA gearresteerd. De 29-jarige Spanjaard Luis Maria Zengotitabengoa was sinds januari internationaal geseind wegens ‘activiteiten in terroristische context’ en zou deel uitmaken van een reservegroep van de terreurbeweging. In afwachting van zijn uitlevering werd hij opgesloten in de gevangenis van Brugge.

29-jarige Zengotitabengoa verdacht van wapenhandel voor Baskische terreurbeweging

Zengotitabengoa werd in Spanje gezocht wegens de voorbereiding van aanslagen van de ETA. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij de smokkel van 1,5 ton explosieven.

Zaterdagochtend heeft de federale politie in Oostende de Spanjaard Luis Maria Zengotitabengoa opgepakt. De 29-jarige Bask, afkomstig uit Durango in de provincie Biskaje, werd internationaal gezocht ‘voor zijn aandeel in het transport van explosieven door de ETA naar Portugal”, aldus het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in een communiqué. Zengotitabengoa verbleef ondergedoken in Oostende, maar werd opgespoord door de Spaanse politie nadat hij een telefoontje pleegde naar zijn familie.

“Donderdag kregen we bericht dat Zengotitabengoa zich in Oostende schuilhield”, aldus federaal procureur Johan Delmulle. “De Spaanse politie had hem weten te lokaliseren na telefoontjes met het thuisfront. Het is voorlopig nog onduidelijk hoe lang hij al in ons land verbleef, maar zaterdag omstreeks 5u15 ’s morgens hebben de onderzoekers hem kunnen inrekenen in een hotel in Oostende. Blijkbaar was hij van plan om naar Groot-Brittannië te vluchten.”

De Belgische politie werkte bij de operatie samen met de Spaanse autoriteiten. “Volgens het signalement van onze Spaanse collega’s gaat het niet om een kleine schakel”, zegt Delmulle. “Hij wordt immers verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, bezit van wapens, explosieven en materiaal om brand te stichten, vervalsing van officiële documenten en bendevorming. En dat allemaal in een terroristische context.”

Volgens de Spaanse krant El Mundo figureerde Zengotitabengoa dan ook op de lijst van de meest gezochte criminelen van Spanje. Hij werd gezocht nadat de Spaanse politie op 9 januari bij een routinecontrole in Bermillo de Sayago, een dorpje vlakbij de Spaans-Portugese grens, leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA betrapte bij het transport van wapens, explosieven en materiaal voor het maken van valse nummerplaten. Enkele verdachten konden ontsnappen, onder wie Zengotitabengoa. Sindsdien was er tegen de Bask een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

Zengotitabengoa wordt volgens El Mundo ook verdacht van betrokkenheid met de vangst van 1,5 ton explosieven en ander materiaal om een terroristische aanslag te plegen. Die ontdekking gebeurde in februari toen de politie in het Portugese Obidos, ten noorden van hoofdstad Lissabon, een appartement dat toebehoorde aan de ETA doorzocht.

“De Guardia Civil vermoedt dat de verdachte, die tot de meest gezochte ETA-leden behoort, momenteel deel uitmaakt van een zogenaamde ‘reserve-eenheid’ van de organisatie”, aldus het communiqué van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfedo Pérez Rubalcaba.

Luis Maria Zengotitabengoa werd zaterdagmiddag om 11 uur voorgeleid voor de onderzoeksrechter en zit momenteel in een cel in de gevangenis van Brugge. Het federale parket bevestigt bij monde van procureur Johan Delmulle een eigen onderzoek te zijn gestart om na te gaan of de Bask in ons land in contact stond met eventuele andere terreurverdachten. “Op het eerste zicht ziet het ernaar uit dat hij alleen handelde”, aldus Delmulle.

De aanhouding van Luis Maria Zengotitabengoa is de zoveelste in de rij van ETA-verdachten. Sedert het begin van dit jaar zijn er, zowel in Spanje als in andere Europese landen (zie kader, red.), maar liefst 67 vermoedelijke ETA-leden opgepakt. De clandestiene organisatie voerde sinds augustus 2009 in Spanje geen enkele aanslag meer uit en zag zijn armslag sinds de wapenstilstand van 2006-2007 flink gedecimeerd.

Recent kondigde de ETA “een periode van verandering” aan, zonder verder te preciseren wat die veranderingen zouden inhouden. Specialisten in de Baskische kwestie verwachten zich volgens de Spaanse media aan een officiële wapenstilstand door de ETA, na de toenaderingspogingen tussen haar politieke vitrine, de illegale politieke partij Batasuna (Spaans voor eenheid, red.), en de meer democratisch getinte, nationalistische partij Eusko Alkartasuna (Spaans voor Baskische Solidariteit, red.). Als klap op de vuurpijl staan er in Spanje volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen op de agenda.