Direct naar artikelinhoud

Hongkong protesteert tegen Chinese 'hersenspoeling'

Duizenden scholieren, leerkrachten en ouders protesteren al dagen achtereen in Hongkong tegen de invoer van een nationale lesmethode. De demonstranten vinden dat het nieuwe onderwijsmateriaal leidt tot 'hersen- spoeling' van de jeugd, omdat het Chinese eenpartijstelsel wordt verheerlijkt.

Elf activisten zijn sinds zaterdag in hongerstaking en kamperen voor het regeringsgebouw. "Onze volgende generatie jongeren mogen geen marionetten worden", schrijven zij in een verklaring op Facebook. "We willen dat de jeugd onafhankelijk kan denken en voelen. Daarom zien wij af van onze basisbehoeften."

Volgens bloggers ter plaatse hebben liefst 250 van alle 450 scholen een petitie getekend, waarin zij de Hongkongse wetgevers vragen af te zien van de invoer van nationale educatie. De methode zou deze week op enkele scholen facultatief worden ingevoerd, en wordt vanaf 2016 verplicht.

Vorige maand al tekenden honderdduizend burgers een handtekeningenactie en demonstreerden er zeker negentigduizend tegen invoering.

Overdag drommen naar schatting achtduizend mensen samen voor het regeringsgebouw, maar iedere avond, na schooltijd loopt dit aantal op tot minstens tienduizend, zo getuigen aanwezigen. Beroemde Hongkongse zangers treden er op uit steun; prominenten houden toespraken. Pogingen tot ontruiming zijn nog niet gedaan.

Nationale identiteit

Het lesmateriaal is ontwikkeld door een Chinese universiteit. De Hongkongse overheid verdedigt de methode: het zou belangrijk zijn voor de vorming van nationale identiteit. Carrie Lam, een van de hoogste bestuurders van de staat die sinds 1997 een semi-autonome regio is van China, zei op een persconferentie: "Het doel is om onze jongere generatie te voeden met goede ideeën over familie en samenleving."

Maar veel ouders, kinderen, middelbare scholieren en docenten uiten hun bezorgdheid. Zij noemen de ontwikkelde lessen 'indoctrinatie' en 'bemoeienis vanuit Peking'. De Chinese geschiedenis wordt volgens hen gekleurd beschreven.

Zo zou het bloedig beëindigde Tiananmenprotest in 1989, toen een miljoen studenten hervormingen en meer democratie in China eisten, bagatelliserend zijn uitgelegd. Ook staat er dat een meerpartijstelsel tot chaos en onrust leidt. Overigens vergelijken sommige lokale media de protesten in Hongkong al met het Tiananmenprotest.

De autoriteiten hebben nog geen eisen ingewilligd. Wel hebben ze vertegenwoordigers van de demonstranten, waarvan velen verenigd zijn in de actiegroep Scholarism, uitgenodigd toe te zien op de invoering van de lesmethode.

Lange strijd

Zondag gaat Hongkong naar de stembus voor het zeventig zetels tellende bestuur. De huidige leider, Chun-ying Leung, heeft de bijeenkomst van de APEC, het Aziatisch-Pacifisch orgaan voor Economische Samenwerking, in Vladivostok afgezegd om de onrust op te lossen.

De Hongkongse demonstranten verklaren bereid te zijn tot een lange strijd. Zij weten wat verzet vermag.

In 2003 protesteerden inwoners massaal tegen de invoering van een omstreden wet, die het bestuur veel macht zou geven tegen critici en oppositieleden. Zeker een half miljoen inwoners gingen de straat op. Dat leidde tot het ontslag van de verantwoordelijke bestuurders. De wet ging niet door.