Direct naar artikelinhoud

AKKOORD komt te laat

Ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van België verlaagd van AA+ naar AA. De financiële markten verhogen zo de druk op Elio Di Rupo. De formateur was er net in geslaagd de Vlaamse liberalen over de streep te trekken en een doorbraak te forceren in de aanslepende begrotingsgesprekken.

De ratingverlaging was de klap op de vuurpijl na de beroerdste week voor ons land op de financiële markten. De Belgische tienjaarsrente schoot gisteren verder door tot 5,87 procent, een record sinds de invoering van de euro. Dat duidt erop dat het vertrouwen van internationale beleggers in de Belgische staat tot een dieptepunt is gezakt.

Na beurstijd kwam S&P met de ratingverlaging op de proppen. Niet alleen degradeert de kredietbeoordelaar ons land tot derde klasse, S&P hangt er meteen een waarschuwing aan vast. Een bijkomende ratingverlaging volgt nog als België niet snel zijn financieel huiswerk maakt. Volgens S&P verzwakt de kredietwaardigheid van ons land door de loodzware waarborgen voor Dexia, de Europese schuldencrisis en het uitblijven van een volwaardige federale regering.

De ratingverlaging is niet alleen slecht nieuws voor de Belgische staat, maar ook voor de banken met Belgisch staatspapier in portefeuille. De Wetstraat, die nog volop worstelt met het Dexiadebacle, kijkt nu met een bang hart naar KBC, de grootste belegger in Belgische staatsobligaties.

Laatste rechte lijn Di Rupo I?

De onhoudbare druk van de financiële markten heeft de onderhandelaars gisteren tot een akkoord over de begroting gebracht. Na zware onderhandelingen op het kabinet van Open Vld-minister Vincent Van Quickenborne slaagden PS en Open Vld erin hun meningsverschillen te overbruggen. De liberalen toonden zich tevreden. Het optrekken van de leeftijd voor brugpensioen bij bedrijven in moeilijkheden van 50 tot 55 gebeurt in 2016 en niet in 2020, zoals de formateur voorstelde. De voorstellen voor wacht- en werkloosheidsuitkeringen werden ook aangescherpt.

Open Vld verkreeg verder dat het bedrag nieuwe lasten met 360 miljoen euro daalde. De meerwaardebelasting voor particulieren, die een kleine 50 miljoen moest opbrengen, verdwijnt. Voor bedrijven blijft ze wel bestaan. De geplande inperking van de notionele interestaftrek werd een beetje teruggeschroefd.

De belasting op bedrijfswagens blijft wel op 200 miljoen. Bedrijven en werknemers moeten elk de helft van dat bedrag ophoesten. De dienstencheques verhogen toch al in 2012 met 0,5 euro. De PS haalde voorts een vermogensbelasting binnen, al zal die maar 100 miljoen opbrengen. Aan de index wordt niet geraakt.

De zes partijen bogen zich vervolgens gisteravond op het kabinet van vicepremier Onkelinx (PS) over het compromis. Komt er een akkoord uit de bus, dan zitten de onderhandelaars in de laatste rechte lijn voor de vorming van de regering-Di Rupo I. Asiel en migratie is het enige grote thema dat nog ter onderhandeling op tafel ligt. Normaal gezien trekt Di Rupo vandaag naar de koning om officieel te melden dat hij zijn opdracht als formateur zal voortzetten. (EV/STS/BUX)